Няма нови случаи на коронавирус у нас, но има недостиг на медицински сестри

Няма нови случаи на коронавирус у нас, но има недостиг на медицински сестри

Няма нови случаи на коронавирус у нас, но има недостиг на медицински сестри

В системата има недостиг на медицински сестри и специалисти по здравни грижи – преди 10 години техният брой у нас беше около 55 хил., сега са около 25 хил.

Това притеснение изрази пред bTV депутатът от ДПС и председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Хасан Адемов.

„Системата ще бъде изправена пред изключително сериозни проблеми, те работят на няколко места, за да не се усеща недостигът им“, допълни Адемов и заяви, че ДПС е застанала зад тях, защото проблемите им са от дълги години, а решение не се търси.

По думите му окупацията на зали е елемент от историята на прехода, като даде пример със Софийския университет. „Лекарският съюз и институциите разкритикуваха начина, но аз не видях да разкритикуват желанието им за по-добри условия на труд и заплащане“, каза Адемов.

Народният представител посочи, че различните здравни работници получават различно възнаграждение.  

Адемов беше категоричен, че хората в цял свят са били неподготвени за новия коронавирус. Той смята, че мерките в България изглеждат сериозни, но може да се очаква разширяване, в зависимост как се разширява кризата. Според него основен проблем е недостигът на лични предпазни средства. Депутатът изтъкна, че има недостиг на респираторни апарати.

„Колкото и да разширяваме кръга на заведенията, в които да се оказва помощ, ако те не са оборудвани с необходимата техника – не могат да бъдат полезни. Процедурата за поръчка на респиратори е изключително сложна, но когато има търсена – има и предлагане“, допълни Адемов.  

Председателят на парламентарната комисия посочи, че заради карантина са издадени около 315 болнични листа, а само заради коронавирус са 60.

Той беше категоричен, че осигурителната система ще издържи.

Няма нова положителна проба за коронавирус у нас, съобщи на редовния брифинг в 8 ч. председателят на оперативния щаб за борба с разпространението на COVID-19 проф. Венцислав Мутафчийски.

Категорично е потвърдено, че 62-годишната лекарка, настанена вчера във ВМА е болна от коронавирус. Тя е седмият регистриран случай на заболяването в България.

Тази нощ в болницата е приета и контактна с нея жена, която е с грипоподобни симптоми, но пробите ѝ тепърва ще бъдат изследвани.

От 136 изследвани проби вчера положителна е била само тази на 62-годишната лекарка.

Вчера беше регистриран и първият смъртен случай от COVID-19 у нас – 66-годишна жена, настанена в „Пирогов“.   

Стана ясно и че състоянието на мъжа с коронавирус, който е настанен в „Пирогов”, се е влошило сериозно.

„Тази нощ в 12 часа се е наложила интубация на мъжа. Състоянието му върви от тежко към критично. Той вече е на апаратна вентилация. Образните изследвания и лабораторните показатели показват, че има сериозно влошаване на състоянието му и то се определя като критично", каза ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ