Образователният модел на Harvard Business School

Образователният модел на Harvard Business School

Образователният модел на Harvard Business School е сред най-ценените в света. Тази учебна институция от дълги години държи челни позиции в рейтингите на висшите учебни заведения, където човек може да получи модерно образование. Защо? Редакторите на Business Insider публикуваха материал по темата. В него Раян Алис, който бе студент първа година в Harvard, описа впечатленията и изживяванията си след първия си семестър. Той отбелязва следното:

• Harvard Business School си поставя за цел да развие дълбоките аналитични умения на възпитаниците си. Насърчава критичното мислене. Анализът се смята за ключов фактор за процеса на вземане на висококачествени решения. От този процес пък зависи дали човек ще стане „трансформационен лидер” – бизнес личност, която ще промени индустрията и ще стимулира голям преход. (Темата за прехода и промяната е водеща в риториката на училището - бел. ред.)

Един проблем се разглежда от много различни ъгли. Толкова, колкото са колегите в класа, селектиран през първата година. Идеята е младежът да осъзнае, че всъщност не съществува една обективна истина. Човек трябва да вижда нещата от няколко перспективи. От гледните точки, които умните и разумните хора вероятно биха имали. Съучениците спорят с аргументи, базирани на логиката. Често доводите им са примамливи и човек няма как да не се съгласи. Това позволява умствените модели за света на ученика рязко да се променят.

В първия си семестър осъзнаваш, че си гледал реалността досега само през собствените си очи, казва Раян. А погледът ти определено е субективен. В този период прочиташ 150 казуса (от общо 2500 страници) по теми, които варират – от изграждането на бизнес в областта на електроенцефалографията и нейния пазар до стартирането на фирма за питейна вода в Танзания.

• Тази учебна институция позволява на студента да изгради екип или да намери екип от „суперзвезди”, с които по-късно може да се съюзи и да се изправи срещу всяко голямо предизвикателство, което си избере. Там можеш да се запознаеш с множество хора от различни специалности, чиито контакт в бъдеще би могъл да ти бъде от чудесна полза. Например доктор по ядрена физика от Масачузетския институт по технологии. Инженер – специалист в строистелството на соларни панели. Хакер, образован в областта на синтетичната биология. Срещат се най-разнообразни умове от различни държави.

Основното е, че мястото те променя заради хората, с които те обгражда. И можеш да очакваш, че на по-късен етап ще промени калибъра на личностите, с които ще се срещаш в бъдеще.

Обградени сме от максимум 20 близки хора в живота си. Ако се намираш около невероятни, вдъхновяващи, компетентни и честни личности, няма как да не се движиш напред и да не растеш. Просто сферата на възможностите и перспективите ти за света, както и способността ти да допринасяш към човечеството, се разширяват.

• Това училище дава постоянен психологически тласък и ментори, които позволяват на човека да се усъвършенства, да подобри мисленето си и да се насочи към мечтите си. Проповядва ти да използваш живота си, за да направиш света различен и по-добър. Да направиш по-голяма разлика, освен със съществуването си, което ти е изначално дадено и неминуемо го променя по някакъв начин.

Ако още не си си направил карта на мечтите, HBS ти представя идеална среда, за да решиш да отделиш време и да се обърнеш към себе си, за да размислиш за целта на живота си, продължава Раян.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ