Оксфордският речник обяви цели 16 думи на годината

Оксфордският речник обяви цели 16 думи на годината

Оксфордският речник обяви цели 16 думи на годината

Оксфордският речник, който всяка година избира думата на годината, този път не успя да открои само една дума, която „отразява етиката, настроението или загрижеността през изминалата година и има трайно въздействие по отношение на културното значение“.

Според редакторите на речника „бързо стана ясно, че 2020 г. не е година, която може да бъде описана правилно с една дума“. Така вместо традиционният обзор„Дума на годината“ беше публикуван докладът „Думите на безпрецедентната година“ , включващ 16 избрани и хронологично подредени думи и фрази.

Повечето от тях са свързани с пандемията - това са „коронавирус“, COVID-19, „блокиране“, „социално дистанциране“, „възобновяване" (reopening, означаващо повторното отваряне на магазини, ресторанти и т.н. след lockdown), Moonshot (името на програмата за масово тестване, която Обединеното кралство се опита да въведе), и „суперразпространител“.

Има и много думи, свързани с политиката, като „импийчмънт“ и „оправдателна присъда“ през януари и февруари, когато се разглеждаше случаят за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп, в резултат на което той беше оправдан. Сред думите и фразите на годината също са Black Lives Matter („Животът на черните също е важен“, превърнал се в лозунг на протестите и социалното движение от това лято в САЩ), „отмяна на културата“ ( cancel cultur - термин, обозначаващ разпространяване на практиката на критика, бойкот и отказ за подкрепа на публични личности, думи или чиито действия се считат за неприемливи), BIPOC (съкращение за чернокожи и други представители на различни от бялата раса), „гласуване по пощата“ (mail-in, станало широко разпространено по време на президентските избори в САЩ тази година и превърнало се в център на активна дискусия), „Беларус" (заради вълната от протести в Беларус). Освен това, сред думите на годината  са и  „bushfire" във връзка с горските пожари в Австралия в началото на годината, както "net zero", - „нулеви емисии“ заради заявените амбиции от страна на ЕС и Китай за постигане на нулеви въглеродни емисии до средата на този век.

По-рано, речникът Collins определи за дума на 2020-та "локдаун". През 2019-та Оксфордският речник обяви за дума на годината изразът "climate emergency" - извънредно климатично положение

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ