Осъдиха Асандж на 50 седмици затвор

Осъдиха Асандж на 50 седмици затвор

Осъдиха Асандж на 50 седмици затвор

Съоснователят на Уикилийкс Джулиан Асандж бе осъден на 50 седмици затвор от британския съд за нарушаване на условията на гаранция, предава ВВС. 47-годишният Асандж бе признат за виновен за нарушаване на условията на гаранцията, наложена му преди 7 години, когато той се укри в еквадорското посолство Лондон.

Асандж направи това през 2012 г., за да избегне екстрадирането си в Швеция, където е обвинен в сексуално нападение. Обвинение, което той напълно отрича. В писмо, което бе прочетено в съда, Асандж твърди, че се е "борел се с трудни обстоятелства". "Направих това, което тогава мислех, че е най-доброто или може би единственото нещо, което можех да направя", каза той в съда.

"Скривайки се в посолството, вие умишлено се измъквате от обсега на правосъдието, за да останете във Великобритания" отвърна съдия Дебора Тейлър.

В защита на своя клиент, адвокатът Марк Съмърс заяви, че клиентът му се е опасявал от предаването му на САЩ заради работата му в уебсайта Wikileaks, където бяха публикувани хиляди класифицирани документи, обхващащи всичко - от филмовата индустрия до националната сигурност на САЩ.

В четвъртък Асандж ще се яви пред британския съд за първоначално изслушване за евентуалното му екстрадиране в САЩ.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ