От 10 до 15% са поскъпнали някои лекарства у нас

От 10 до 15% са поскъпнали някои лекарства у нас

От 10 до 15% са поскъпнали някои лекарства у нас

От 10 до 15% са поскъпнали някои лекарства у нас. Това заяви в ефира на БНТ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. По думите му, поскъпването се дължи основно на доставчиците и техните нараснали разходи - ток, материали, труд, което води до увеличението на техните цени, а по веригата - и на нашите. 

Той обясни, че разликата в поскъпването е различна при отделните продукти - при някои тя е 2-3%, докато при други достига до 12-15%. 

"Това увеличение започна още в края на миналата година и продължава и в момента, защото различните доставчици ни известяват за покачването на цените по различно време. Мисля, че до края на месеца ще приключи основно покачването на цените от доставчиците. Липсващите лекарства са много. Над 330 лекарства са в списъка на СЕСПА. Това са основно коагуланти, необходими при лечението на ковид и в травматологията, както и за бременни, болни от тромбофилия, които са над 2-3 хиляди у нас. Липсват и кортикостероиди, както и лекарства за онкологични заболявания. Засега медикаменти за хора с епилепсия има. Това лекарство, което се коментираше като липсващо, дойде преди два три дена", каза Костов.

Според него, дефицитът на лекарства се дължи на няколко причини. По думите му, не във всички случаи е възможно да се въздейства, но по-ефективно може да се ограничи експорта. "Сега действа електронна система за контрол на дефицитните лекарства", допълни Костов. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ