Отпаднаха лимитите за прием и лечение в единствената педиатрична болница у нас

Отпаднаха лимитите за прием и лечение в единствената педиатрична болница у нас

Отпаднаха лимитите за прием и лечение в единствената педиатрична болница у нас

Няма да има ограничения при приема и лечението на деца в специализираната педиатрична болница в столицата, реши Надзорният съвет на Националната здравно-осигурителна каса. Няма да има и лимит за изследване с PET скенер и ядрено магнитен резонанс за онкоболни пациенти, за които досега се правеше изследване със специфичен изотоп, който обаче липсва от края на април.

Отпада ограничението за легла по клиники в детската болница „Проф. д-р Иван Митев“, заради което преди седмица медиците протестираха и настояваха за увеличаване на цените на клиничните пътеки, предаде БНР.

Председателят на Надзорния съвет на Здравната каса Жени Начева обясни:

Няма да се контролира броят на леглата по клиники и отделения и всяко дете, прието в педиатрията, може да се лекува от екипа на педиатричната болница в широк аспект, независимо в коя клиника и в кое отделение работи съответният специалист, поясни Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на Здравната каса. Ако има проблем със заплащането на дейността и определените от Надзорния съвет на НЗОК по предложение на Районната каса параметри и лимити, ръководителят на лечебното заведение може да заяви необходимост от увеличаване на тези стойности и параметри, допълни тя.

Промяната на цените на клиничните пътеки се очаква да стане след среща с Българския лекарски съюз следващата седмица. За целта се отделят 50 милиона лева от резерва на Касата.

В срок до три месеца Министерството на здравеопазването ще намери вариант за осигуряване на липсващия изотоп за специфично изследване за доказване на метастази при онкоболни, съобщи още Начева. Дотогава болните ще се изследват със спецскенер или ядреномагнитен резонанс без ограничение:

„Надзорният съвет взе принципно решение, че ще подкрепи финансирането на дейности, свързани с лечение на онкоболни лица, когато се налага това специфично изследване, и всички методи на високотехнологично лечение, които са свързани с него“.

Министерството търси и друг търговец за внос на липсващия изотоп.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ