490 млн. лв. повече за здраве през 2019 г.

490 млн. лв. повече за здраве през 2019 г.

490 млн. лв. повече за здраве през 2019 г.

Догодина бюджетът за здраве ще се увеличи с около 490 млн. лв. Така ще надхвърли 4 млрд. лв. С 18 млн. е увеличен бюджетът за личните лекари. 28 млн. повече ще има за прегледи при специалисти и 7 млн. - за изследвания.

Най-сериозно увеличение има в бюджета за болниците. Той е с почти 180 млн. лв. повече в сравнение с тази година. При лекарствата, където обикновено има най-голям преразход, увеличението е с над 117 млн. лв.

С 18 млн. лева е увеличен бюджетът за личните лекари, 28 млн. лева повече ще има за прегледи при специалисти и 7 млн. лева - за изследвания. Проектобюджетът предвижда също над 100 млн. лева повече за онколекарства за лечение в болница и още 14 млн. лева за домашно лечение.

Парите за плащания към чужди здравни каси се увеличават с над 80 млн. лева. С тях ще се погасяват натрупаните през последните години дългове, заради които се създаде напрежение. От следващата година Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина преминават към Здравната каса.

Днес проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година ще бъде обсъден на заседание на Надзорния съвет на институцията, предаде БНТ. Предвиждат се повече пари по почти всички направления, съобщи БНТ.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ