Почина един от най-богатите французи - Серж Дасо

Почина един от най-богатите французи - Серж Дасо

Почина един от най-богатите французи - Серж Дасо

На 93-годишна възраст почина френският предприемач и политик Серж Дасо, съобщи семейството му, цитирано от Би Би Си. 

Той бе един от най-богатите хора във Франция и в света. Bloomberg и Forbes оценяват състоянието му на около 26 - 27 млрд. щатски долара. 

Дасо оглави фамилната компания Dassault Group след смъртта на баща си Марсел през 1986 г. Групата притежава множество фирми, които работят в аеронавтиката и въоръжението. Нейна собственост е и френският вестник Le Figaro.

Френският новинарски канал BFMTV предаде, че Дасо е починал от сърдечен удар в централата на компанията Dassault Aviation вчера. Dassault Group държи контролния пакет от собствеността на Dassault Aviation, която е производител на известните бойни самолети "Мираж" и "Рафал". 

Той бе активен и в политиката - работеше като консервативен сенатор и бе кмет на Корбе Есон - южно предградие на Париж. 

Бившият френски президент Никола Саркози изрази тъга от загубата му, като заяви, че Франция е изгубила голям индустриалец, а той самият - приятел. 

Миналата година Дасо беше осъден за измама от парижки съд, след като отказа да разкрие пълния размер на богатството си пред френските данъчни власти и беше глобен с 2 млн. евро. 

Двамата му родители са от еврейски произход, въпреки че впоследствие приемат римокатолическата религия. По време на Втората световна война попада в затвора, когато баща му отказва да сътрудничи на германската авиационна индустрия и заради това е пратен в лагера "Бухенвалд". 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ