Почина защитникът на медиците ни в Либия Осман Бизанти

Почина защитникът на медиците ни в Либия Осман Бизанти

Почина защитникът на медиците ни в Либия Осман Бизанти

Почина адвокат Осман Бизанти - защитникът на българските медици в СПИН делото в Либия.

Големият правозащитник е починал преди седмица. За смъртта му е съобщил неговият син Хусам, който също се присъедени към баща си в съдебната битка за невинността на медиците ни, съобщава 24 часа.

Осман Бизанти бе основният и главен адвокат на медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, Валентина Сиропуло и докторите Здравко Георгиев и Ашраф ал Хаджудж, когато през 2000 г. срещу тях в Либия започна съдебен процес по обвинение, че са участвали в заговор срещу устоите на държавата, като за целта по поръчка на чужди шпионски централи са заразили с вируса на СПИН повече от 400 деца от болницата в Бенгази.

Медиците са арестувани през 1999 г. и биват осъдени от няколко съдебни инстанции в Либия. През 2007 г. с помощта на западни държави е постигнато споразумение за екстрадирането им в България.

След падането на Кадафи, Бизанти се оттегля в Кайро с най-близките си в името на тяхната сигурност. В края на живота си, той отново се завръща в Триполи, където изкарва последните си дни.

На смъртния си одър дори, Осман Бизанти моли сина си да предаде последните му поздрави "на хората в България, с които дружеше и които го обичаха", споделя 24 часа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ