Полша засили мерките за сигурност преди днешното честване на своята независимост

Полша засили мерките за сигурност преди днешното честване на своята независимост

Властите в Полша засилиха мерките за сигурност преди днешното шествие за отбелязване на стогодишнината от националната независимост, планирано от евроскептичните лидери и крайнодесни организации, предаде Ройтерс.

Миналата година на ежегодното шествие, организирано на 11 ноември от крайната десница във Варшава, някои демонстранти издигнаха расистки плакати с надписи като "Чиста кръв, бистър ум" и "Европа ще бъде бяла или необитаема".

Кметицата на Варшава Хана Гронкевич-Валц опита да забрани тазгодишната проява, но заповедта й бе отменена със съдебно решение.

Правителството на консервативната партия "Право и справедливост" (ПиС) се споразумя с организаторите да излязат на съвместно шествие за отбелязването на годишнината от декларацията  за независимост на Полша от 1918 г.

"Това, което ни обединява, е бяло-червеното знаме", заяви вътрешният министър Мариуш Блашчак в ефира на държавната телевизия. "Каня всеки да участва."

ПиС казва, че отхвърля антисемитизма и расизма, но критици я обвиняват, че тихомълком застава на страната на крайната десница, пише БТА. От идването на власт на партията през 2015 г. Полша е все по-изолирана в Европа заради обвинения, че клони към авторитарно управление. ПиС обещава повече католически ценности и патриотизъм в обществения живот и повече участие на държавата в икономиката. Партията се възползва от общественото недоволство от либералните ценности и антисистемните настроения, които въодушевиха крайнодесните избиратели в други части на Европа.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ