Над 40% от българите пропускат закуската

Над 40% от българите пропускат закуската

43 на сто от българите пропускат да закусват сутрин. Това показват резултатите от социологическо проучване на "Алфа Рисърч" за хранителните навици на хората у нас.

95% от българите не пропускат вечеря, а 80% обядват задължително, показват данните. 

Сред хората, които не закусват, водещите причини са липсата на глад (54%) или време (30%). Според специалистите това говори за лоши хранителни навици и прекаляване с храната вечер от една страна, а от друга – за подценяване на първото хранене за деня.

Проучването установява, че в сутрешната си закуска българинът е по-скоро традиционалист. Най-голяма част от хората започват деня си сами или със семейството си, като на масата са познатите на поколения филийки, сандвичи, принцеси или тестени закуски. Комбинираме ги със сирене, кашкавал и месен колбас.

78% добавят и чаша кафе към първото си хранене за деня.

Голяма част от българите са наясно с ползите от закуската – 57% я определят като източник на енергия, 52% я свързват със задоволяване на глада, а 36% я асоциират със здраве.

В същото време обаче 80% от закусващите българи не консумират плодове с първото хранене за деня. Според специалистите набавянето на витамини и минерали е важно да се случва сутрин, когато мозъкът се нуждае от енергия.

Част от анкетираните споделят също, че посягат към храна или напитки извън основните хранения – между закуската и обяда и между обяда и вечерята, като повечето определят нуждата от енергия като водеща.

Проучването на "Алфа Рисърч" е проведено в периода 7-15 ноември 2018 г. сред 1000 души чрез пряко стандартизирано интервю лице в лице.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ