Работниците от германската промишленост започват поредица от стачки

Работниците от германската промишленост започват поредица от стачки

Работниците от германската промишленост започват поредица от стачки

Работници от германската промишленост започват късно днес нова стачна вълна в металургични и машиностроителни компании в цялата страна след провала на преговорите по условията на труд между синдикати и работодатели през уикенда, информира Ройтерс.

В провинция Северен Рейн-Вестфалия, центърът на германската промишленост, работници ще стачкуват по 24 часа до петък, като сред засегнатите е американският автомобилостроител Ford.

В цялата страна протестните действия ще обхванат около 260 компании тази седмица, сред които 70 в Северен Рейн-Вестфалия и 40 в Бавария, където са централите на концерни като Siemens и MAN.

Профсъюзът IG Metall, обединяващ 3,9 милиона работници от металургията и машиностроенето в Германия, иска увеличаване на възнагражденията с 6 на сто и възможност работниците да преминават на 28-часова работна седмица за период до две години с право след това да се върнат към предишните си работни часове.

Близо милион работници вече се включиха в кратките предупредителни стачки този месец в подкрепа на исканията на синдиката.

Удължаването на протестите до 24 часа е последният „предупредителен изстрел” на IG Metall, преди да проведе гласуване сред членовете си за мащабни стачни действия, които могат да парализират компании, разчитащи на веригата за доставка на авточасти и други компоненти.

През 1984 г. работници стачкуваха седем седмици в подкрепа на исканията на IG Metall за намаляване на работната седмица от 40 на 35 часа.

Синдикатите и работодателите оставиха отворена възможността за възобновяване на преговорите след планирания край на стачките в петък, но всяка страна призова другата към по-голяма готовност за отстъпки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ