България

Политика

|

Общество

|

Расте употребата на екстази у нас

Расте употребата на екстази у нас

В последната година младите българи са употребявали най-често канабис, но хероинът праща най-много хора в клиники. Това показва ежегодният доклад на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании.

"Не може да се говори за криза при употребата на наркотици. Увеличава се обаче употребата на екстази, основно в масови заведения като дискотеки и клубове", заяви пред БНТ д-р Пламен Попов, директор на Национален център по наркомании.

Канабисът е най-употребяваното вещество както в България, така и в ЕС. Наркозависимите в България са около 30-40 хил., т.е. такива с проблемна употреба на наркотици. 11,2% от хората в България са употребявали някога в живота си някакво наркотично вещество, това е около половин милион българи. Също имаме данни за употреба през последната година и през последните 30 дни. Вижда се, че има навсякъде тенденция на увеличения, смята Александър Панайотов, директор на Национален фокусен център към НЦН.

Според Тихомир Безлов през 2003 г е започнало бързо нарастване на употребата на канабис в България. "Забелязва се обаче едно стегниране на употребата на канабис 2019 г. спрямо 2018 г.", заяви той.

 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ