Родители настояват за промени в миниматурите по математика

Родители настояват за промени в миниматурите по математика

Родители настояват за промени в миниматурите по математика

Родители и учители сигнализираха за проблеми в начина на провеждане на изпита по математика за национално външно оценяване след 7 клас, т.нар. „миниматури“, информира БНР.  

Форматът предвижда разделяне на изпита на 2 части, като в първата част се очаква решаване на 20 задачи за 60 минути (по 3 минути на задача), а във втората част - на 3 задачи за 90 минути. Според родителите и учителите времето за работа в първи модул е крайно недостатъчно за по-голямата част от учениците, а този начин на изпитване ощетява сериозно много от учениците, защото не отчита когнитивните им и психологически особености и намалява прецизността при оценяването на познанията.

Много деца със стабилна подготовка, които просто работят по-бавно, няма да могат да покажат напълно знанията си в първия модул поради недостатъчно време за всички задачи. Същевременно напрежението от краткото време пречи на повечето деца да се успокоят и концентрират, а също така води до технически грешки.

Средният резултат от националното външно оценяване по математика през 2019 г. в национален план е 33 от 100 възможни точки, а това е малко повече от двойка по шестобалната система. И до голяма степен той се дължи на недостатъчното време за работа и проверка на задачите.

Искане за промяна на формата на националното вънщно оценяване по математика е внесено официално в Министерството на образованието и науката. В подкрепа на писмото-искане е създадена и онлайн петиция.

Сливането на двете части на националното външно оценяване по математика справедливо би равнопоставило двете категории на оценяване – тази на знанието и тази на умението да се представиш и да работиш бързо под напрежение. Алтернативен вариант за промяна е намаляване на броя на задачите в първата част за сметка на втората част от изпита (18 задачи с избираем отговор в първа част за 60 минути и 5 задачи с нарастваща сложност във втора част за 90 минути), отбелязват родителите, подали сигнала. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ