Румен Радев: Трябва да мислим как да трансформираме европейския модел на сигурност и институциите

Румен Радев: Трябва да мислим как да трансформираме европейския модел на сигурност и институциите

Румен Радев: Трябва да мислим как да трансформираме европейския модел на сигурност и институциите

"Трябва да мислим как да трансформираме нашия модел за сигурност и институции, така че да бъдем по-амбициозни и проактивни, като подходящо интегрираме важните инструменти - икономика, дипломация, информация и военна мощ", заяви снощи президентът Румен Радев в лекция на тема "Предизвикателства за сигурността пред Европа", изнесена пред "Оксфорд юниън" - най-голямата общност за дебати в Университета в Оксфорд, създадена през 1823 г.

Според Радев архитектурата и функционалността на европейските институции трябва да се променят. Той отбеляза, че те са били създадени в преддигиталната ера, когато не е имало социални мрежи и е съществувал силен йерархичен модел на вземане на решения. По думите му днес този модел се трансформира от вертикален в хоризонтален.

Президентът отбеляза необходимостта от бързи решения и действия, като посочи, че Европа трябва да намери ефикасен начин за това, без да компрометира своите демократични устои. Трябва да знаем каква е амбицията ни. Имаме два избора - да реагираме на средата или да я формираме, каза държавният глава.

Президентът коментира и темата за миграционната криза в Европа. Според него, като се концентрираме върху собствените си проблеми с мигрантите, не обръщаме достатъчно внимание на протичащия успоредно извънреден процес. "Политиката на "отворени врати" има опустошителен ефект върху страните на произход - от Африка до Близкия Изток, тъй като откъсва младите хора от проблемите и бъдещето на техните страни, смята президентът. Тази политика променя ценностната им система и целта на много от тях става да стигнат до държавите от Западна Европа и да се възползват от техните социални системи, заяви Румен Радев. 

Като едно от предизвикателствата българският държавен глава посочи въпроса за единството на ЕС и НАТО. Според него единството се подкопава от големи стратегически играчи, които използват подкрепата в областта на сигурността, условията за търговия, евтината доставка на енергия и привлекателните възможности за инвестиции.

Като вътрешни предизвикателства пред Европа държавният глава открои икономическите и социални различия между Източна и Западна, Северна и Южна Европа, увеличаващите се неравенствата,подкопаването на върховенството на закона и корупцията по високите етажи на властта,   неспособността на европейските институциите да отговорят на очакванията на гражданите.

Румен Радев заяви, че днес ЕС дори няма нужда да изработва толкова директиви и регламенти, а имаме нужда от критично мислене, развито още в началните етапи на образование. Имаме нужда от активни граждани, непримирими към несправедливостта, неподатливи на фалшивите новини и подмяната на истината и винаги готови да защитават демократичните ценности, заяви държавният глава.

"Вие имате привилегията да учите в най-добрите университети", обърна се той към студентите. Тези, които искат да успеят в днешния бързо променящ се свят, не трябва да  допускат тяхното мислене да бъде ограничавано в "кутия", апелира президентът.

На въпрос от залата за политиката на страната ни в контекста на отношенията САЩ, ЕС, Русия президентът заяви, че трябва да бъдем много балансирани и да се основаваме на нашите морални ценности. Той отбеляза, че България трябва да защитава и националните си интереси, както сигурността, така и енергийния и икономическия интерес.

Попитан за мигрантската криза, Румен Радев заяви, че трябва да се избягва популизмът и екстремизмът, да промотираме стабилност, както и че трябва да подкрепяме държавите партньори от тези региони. Само така можем да сме сигурни, че можем да намалим риска за сигурността до приемливи нива, коментира президентът.

На въпрос за членство на Турция в ЕС Румен Радев припомни думи на европейски лидери, че Турция все повече се отдалечава от европейските ценности. Но Турция е важна страна, тя е наш съсед, наш партньор, тбеляза още той. Бихме искали да видим Турция като просперираща страна, в която демократичните принципи са дълбоко вкоренени, посочи той. Радев посочи, че би трябвало да сме готови да приемем всяка европейска страна за член на ЕС, ако тя отговаря на европейските критерии и принципи.

Румен Радев е на тридневно работно посещение във Великобритания по покана на кралица Елизабет Втора. Утре преди отпътуването си българската делегация ще посети Уестминстърското абатство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ