Европа ограничава изявите на руски оперни звезди, подкрепящи Путин

Европа ограничава изявите на руски оперни звезди, подкрепящи Путин

Руският маестро и поддръжник на президента Владимир Путин – Валери Гергиев, е бил отстранен от поста си на главен диригент в Мюнхенската филхармония, след като отказал да осъди инвазията на Путин в Украйна, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

С отменени ангажименти в Баварската държавна опера се оказа и руската дива Анна Нетребко, една от най-големите международни оперни звезди, а Операта в Цюрих обяви, че тя е оттеглила предстоящите си представления там. Нетребко също е свързвана с руския президент и бе забелязана преди време да държи знаме, носени от някои сепаратистки групи в Украйна.

Кметът на Мюнхен Дитер Райтер обяви решението си за Гергиев и филхармонията в изявление, в което пояснява, че прекратяване на договора с него е била единствената възможна опция. Внезапното уволнение на диригента, три години преди да изтече договорът му е в отговор на надигнало се недоволствосрещу него заради дългия му „опит“ като поддръжник на Путин и неговите политики.

Гергиев, който е главен диригент от 2015 г., не отговорил на искане от кмета миналия петък да осъди „бруталната агресивна война“ до 28 февруари или рискува да бъде уволнен. След като не го направил, бил освободен. Решението на Райтер влиза в сила незабавно.

Преди това „Франс прес“ съобщи, че Парижката филхармония преразглежда програмата си в знак на солидарност с хората в Украйна и е отменила два концерта, насрочени за април и включващи Гергиев и концерта на Мариинския театър, където той е главен диригент и артистичен директор. Това, че не осъди публично военната операция в Украйна му коства и изпълнения в миланската Ла Скала, където днес агенция АНСА съобщи, че е заменен от друг артист за предстоящ концерт на 7 март – Рикардо Шаи.

Същевременно директорът на операта в Цюрих, Андреас Хомоки, отбеляза, че през уикенда Неребко е публикувала изявление, в което казва, че е против войната. Той обаче допълни, че „решителното осъждане“ на Путин и неговите действия от операта „не е съвместимо с обществената позиция на Анна Нетребко“. По думите му тя решила да не пее в предстоящи представления и направила изявление, в което казала: „Не е време за мен да правя музика… Това е изключително трудно решение за мен, но знам, че моята публика ще разбере и уважи това решение.“.

След отменените ангажименти във вторник тя сподели снимка в Instagram на нея и Гергиев след концерт.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ