Съдиите избират свои представители за ВСС

Съдиите избират свои представители за ВСС

Съдиите избират свои представители за ВСС

Общото събрание на съдиите от цялата страна избира членове на Висшия съдебен съвет. Изслушването на кандидатите е утре, а гласуването следващата събота. Заради COVID-19 събитието ще е предимно онлайн, като гласуване ще има и с бюлетини. 

За да участват в Общото събрание, съдиите от страната трябва да бъдат в конкретни зали във всеки град, откъдето чрез видеоконферентна връзка ще се включат в процеса. Преди всичко, трябва да бъдат избрани членовете на избирателната и секционните комисии. 

Събранието ще бъде открито утре в 10:00 ч. от председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. При липса на кворум - регистрирани по-малко от половината имащи право на глас съдии, събранието ще бъде отложено с един час по-късно и ще се проведе независимо от броя на присъстващите. 

Определеният дневен ред предвижда и избор на председател на събранието. След това ще бъде изслушването на всеки от кандидатите - Деян Денев - съдия в окръжния съд във Варна и Марина Михайлова - съдия във Върховния административен съд. Те ще представят своите концепции за дейността на Висшия съдебен съвет и ще отговарят на въпроси. 

До извънредния избор на двама членове се стигна след оставки в кадровия орган. Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев подадоха оставки на 18 юни. А преди около месец съдии призоваха за бойкот на събранието, после започна и подписка с искане за колективна оставка на целия съвет.  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите