Стачки и протести в защита на правата на жените белязаха 8 март по света

Стачки и протести в защита на правата на жените белязаха 8 март по света

Стачки и протести в защита на правата на жените белязаха 8 март по света

Хиляди жени в Испания стачкуваха днес, присъединявайки се към милиони други по света, настоявайки за равноправие между половете в света и за преодоляване на неравното заплащане, на насилието и повсеместното неравенство, предаде Асошиейтед прес. 

Много жени не се явиха на работните си места в офисите и фабриките из цялата страна, други прекратиха домакинската си работа, или пък повериха на мъже задълженията си като гледачки на деца, болни и възрастни хора, за да отбележат Международния женски ден.

Двата главни работнически синдиката бяха призовали за 2-часово спиране на работа, но т.нар. Осмомартенска комисия, обединяваща защитници на правата на жените, заяви, че стачката трябва да продължи 24 часа.

Под лозунга "1000 причини" по-късно днес са насрочени демонстрации в десетки испански градове, включително и столицата Мадрид, където още се помни масовият протест, състоял се миналия март.

Общонационални стачки и символични шествия и демонстрации в защита на правата на жените има днес на много места в Италия, предаде ТАСС. 24-часова стачка обявиха транспортните синдикати. Тя обхваща метрото и наземния транспорт, включително такситата и влаковете за регионални пътувания, с изключение на обществените превози в пиковите сутрешни и вечерни часове.

За 4 часа прекрати работа персоналът на авиокомпания "Алиталия", което доведе до промяна на разписанията и до анулиране на някои вътрешни и международни полети.

Протестната акция срещу нарушаването на основни права бе подкрепена от редица образователни и медицински учреждения, държавни и частни компании. Такава акция в Международния женски ден вече стана традиция в Италия и още 60 страни. Макар тя да е анонсирана като "всеобща феминистка стачка", към нея се присъединяват и трудещи се мъже, предава БТА.

В обръщение за 8 март германската партия Левите, цитирана от ДПА, обяви данни, разкриващи, че бедността сред жените в най-развитата страна от ЕС е по-често срещана, отколкото сред мъжете. Цитират се данни от Евростат - статистическата служба на ЕС, които показват, че през 2017 г. 7,1 млн. жени в Германия са били застрашени от бедност, срещу 6,1 млн. мъже. За застрашени от бедност в страната се смятат всички, чиито доходи са под 60 процента от средните.

Депутатката Сабине Цимерман от Левите обвини правителството, че си затваря очите за рисковете от бедност сред жените. Според данни на Федералната агенция по заетостта, цитирани от Левите, над 27 процента от жените с договори за пълен работен ден спадат към категорията на нископлатените, срещу само 16,2 процента от мъжете, а средният месечен доход на жените на пълен работен ден е 2920 евро срещу 3372 на мъжете.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ