Трети национален протест на пътните строители

Трети национален протест на пътните строители

Трети национален протест на пътните строители

Работници от пътностроителните фирми се събраха на трети национален протест пред сградата на регионалното министерство. Протестът е заради липсата на диалог с институциите за решаване на проблема с неизплатените на фирмите суми за извършени дейности по републиканската пътна мрежа, предава БТА.

Председателят на Управителния съвет на Българска браншова камара "Пътища" Стефан Чайков изтъкна пред журналисти, че дължимите към бранша от страна държава суми са над 900 млн. лева. Той допълни, че работната група за решаване на казуса с пътностроителните фирми, назначена от премиера, е направила предложение, което браншът не е виждал.

"В крайна сметка, съдейки от публичните изяви на властта, от нас се иска доброволно да си прекратим законните договори, да ни се предложат около 200 милиона лева до края на годината, без да има яснота как ще получим останалите пари", коментира Чайков. Той допълни, че браншът не държи да се платят изцяло дължимите пари до края на годината, а "разумна част" и иска ясна перспектива за това кога ще бъдат получени останалите средства.

По повод поканата от вчера на регионалния министър Виолета Комитова за среща в сградата на ведомството с всички собственици на фирми, които ще участват в протеста, Чайков каза, че министърът не познава Търговския закон.

"Собствениците на фирми упълномощават определени търговски лица, които се вписват в Търговския регистър да представляват съответното дружество. Ако собственик на дадена фирма е акционерно дружество с 200 акционера, всички ли да дойдат", попита Чайков и посочи, че собствениците на пътностроителните фирми са хората, които са в момента на протеста. Ако министърът пожелае да се срещне с УС на браншовата камара, ние сме тук, допълни нейният председател.

"Мисля, че е логично министърът да стои срещу човек, който е на неговия ранг", коментира срещата с бранша, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков. "Държавата няма възможност да плати всичко, което е свързано с пътната поддръжка, защото бюджетът за тези дейности е бил изчерпан още с началото на първия служебен кабинет. Предложението е да се намери разумно решаване на периода, през който ще се платят средства, които държавата дължи и са за около 940 млн. лева. Ако сега се дадат тези пари през бюджета, това значи да бъде блокирана пътната поддръжка за години напред", каза още Граматиков.

Затова предложението на министерството е да се стигне до споразумение, по което дължимите от държавата средства ще се изплащат в разумен период напред - през Бюджет 2022, 2023, както се договорим, посочи заместник-министърът и отново повтори, че е невъзможно близо 1 милиард лева да бъдат отделени в края на 2021 г., за да се платят всички задължения към пътностроителния бранш. 

Граматиков напомни, че за поддържането на пътищата тази зима са налични 100 милиона лева. "Това означава, че ако днес стигнем до разумно решение, почти веднага тръгват тези пари към хората, които са на протеста", каза той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ