В неделя отваря врати българската църква „Свети Стефан” в Истанбул

В неделя отваря врати българската църква „Свети Стефан” в Истанбул

В неделя отваря врати българската църква „Свети Стефан” в Истанбул

Изцяло обновената българска църква „Свети Стефан”, наричана още Желязната църква заради уникалната й конструкция, ще отвори врати на официална церемония в неделя.

Православният храм в квартала „Фенер” край брега на Златния рог в Истанбул силно впечатлява с реставрирания си вид и красив изглед. Църквата все още е затворена за посетители, но ремонтните работи по реставрацията на уникалния български православен храм са приключили почти изцяло за сметка на турската държава. 

Българската национална телевизия ще излъчи пряко тържествения молебен от обновената желязна църква „Св. Стефан“ в Истанбул на 7 януари (неделя) по БНТ1 и БНТ Свят.

Богослужението ще бъде отслужено от Вселенския патриарх Вартоломей в молитвеното присъствие на Негово Светейшество българския патриарх Неофит, а малко по-късно зрителите ще видят тържествената церемония, на която се очаква слова да произнесат министър-председателят Бойко Борисов, президентът на Турция Реджеб Ердоган и председателят на българската общност в Истанбул Васил Лиязе.

Извънредното студийно предаване на БНТ започва в 8:30 часа. Водещите Горан Благоев и Георги Любенов ще коментират със своите гости религиозните и светските аспекти на събитието. С кадри ще бъде припомнена историята и важното значение на храма за българската църква и народ. БНТ ще покаже основните етапи от ремонта на църквата „Св. Стефан“ – една от малкото, изцяло съградени от метал, запазена до наши дни, паметник на културата със световно значение.

Ремонтът на храма, продължил 6 години, е по проект на архитект Фикрие Булунмаз. Реставрационните дейности са извършени по съвременни технологии, а новите зидове в основата на църквата са изработени от материали, близки до тези на оригиналните.

В архитектурно отношение църквата „Св. Стефан“ е единствена по рода си в света. Проектът е на арменския архитект Ховсеп Азнавур, а изпълнението – на австрийската фирма „Рудолф фон Вагнер“. Състои се от сглобяеми железни елементи с тежина 500 тона, превозени с кораб от Виена по река Дунав, през Черно море и Босфора. Желязната конструкция на църквата е сглобена на принципа на Айфеловата кула.

Храмът е построен в имот, дарен през 1849 година за българските черковни нужди от княз Стефан Богориди – българин от Цариград и влиятелен османски чиновник. Основният камък на храма е положен на 27 април 1892 година, а две години по-късно е осветен от екзарх Йосиф.

В двора на българската църква „Св. Стефан“ в Истанбул са погребани българските църковни дейци Иларион Макариополски, Авксентий Велешки, Мелетий Велешки и Паисий Пловдивски.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ