Токио ще признава еднополовите съюзи

Токио ще признава еднополовите съюзи

Токио – най-голям град и столица на Япония, ще признава от ноември еднополовите съюзи, след като допълни сегашната правна уредба. Това заявиха представители на местните власти, предаде Франс прес.

Япония е единствената страна от Г-7, която не признава еднополовите съюзи. Според конституцията ѝ „бракът не може да бъде осъществен без взаимното съгласие на (хора от) двата пола“.

В последните години се забелязват настроения на местни общности в страната за признаване на съюзи между партньори от един и същи пол, макар и това признаване да не дава същите права като брака по смисъла на закона.

„През последните два месеца събрахме мнения сред обществеността и изслушахме (еднополови двойки), които казаха, че искат да бъдат признати като партньори“, заяви за Франс прес говорител на градските власти в Токио.

Правителството в столицата смята да поиска от градския парламент да започне процедура по узаконяване на този вид съжителство, а през ноември вече да издава свидетелства за еднополови съюзи.

Токио обмисля да предоставя на хората с удостоверения за партньорство различни услуги, които сега са достъпни само за брачните двойки като например достъп до жилища, разпределяни от градската управа.

През 2015 г. столичният район Шибуя започна първи в Япония да издава символични свидетелства за партньорство на еднополови двойки. Според сдружения в страната, вече над 200 общини признават подобни съюзи, като по този начин им позволяват например да посещават половинката си в болницата или да живеят заедно под наем.

Все пак премиерът на страната Фумио Кишида остава резервиран относно възможността да се променят националните закони, за да се признаят еднополовите съюзи. Либерално-демократическата партия – дясна консервативна формация, доминираща във властта вече над половин век, с всички сили отлага въпроса вече от години, допълва Франс прес.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ