Япония отбелязва днес осмата годишнина от ядрената авария във Фукушима

Япония отбелязва днес осмата годишнина от ядрената авария във Фукушима

Япония отбелязва днес осмата годишнина от ядрената авария във Фукушима

Япония отбелязва днес осмата годишнина от земетресението и цунамито, довели до ядрената катастрофа във Фукушима, най-тежката след аварията в Чернобил през 1986 г., предаде ДПА.

В Токио и североизточната част на страната ще бъдат проведени паметни служби за 18 500 души, загинали вследствие на цунамито, предизвикано от земетресението с магнитуд 9 на 11 март 2011 година. Премиерът Шиндзо Абе ще присъства на церемония в столицата заедно с принц Акишино, принцеса Кико и опечалени членове на семейства на жертви и оцелели от бедствието.

При катастрофата се стопиха три от шестте реактора на атомната електроцентрала "Фукушима дайичи", при което в околната среда бяха изхвърлени радиоактивни вещества. Стотици хиляди напуснаха домовете си поради страх от радиацията и възможна ядрена експлозия, припомня БТА.

Две години по-късно правителството отмени заповедите за евакуация на много градове около централата, намираща се на 230 км североизточно от Токио, защото работата по обеззаразяването беше приключена. Според критиците обаче тя е била неефективна. Десетки хиляди жители, особено майки, деца и младежи, все още не са се върнали в родните си места поради малката възможност да си намерят работа и опасенията от радиационно замърсяване.

Япония има 39 ядрени реактори, 9 от които работят и в момента въпреки обществените страхове, свързани с ядрената енергетика. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ