Безработица над 10% в 11 области на страната

Безработица над 10% в 11 области на страната

Безработица над 10% в 11 области на страната

Средно за страната за едно свободно работно място се конкурират по седем безработни, съобщиха от Агенцията по заетостта. В 11 области в България безработицата е над 10% в месеца на обявяване на извънредното положение, при 6,7 на сто средно за страната. 

Най-високо е равнището във Видин - 14,9 процента. На другия полюс е София-град с 2,3 на сто безработица.

Данните сочат, че средното покачване на безработицата през март спрямо февруари е половин процент. Най-рязко се е повишило нивото ѝ в Благоевград - с 0,9 на сто, а най-малко в Кърджали - с 0,2 на сто, съобщиха от БНР.

Най-много безработни - по 19, се борят за едно свободно работно място в Сливен, а най-малко,съответно по трима, в Бургас и Варна.

Главният експерт "Пазар на труда" на КНСБ Атанаска Тодорова коментира, че безработицата през март не е единствено сред ниско квалифициран персонал със средно и по-ниско образование:

"Процентът на регистрираните безработни с висше образование е 17,1 процента. При близо 40 хиляди лица, които са се регистрирали през месец март, 57,9 процента са жени. Повече от 40 процента са лицата, които са на възраст над 50 години", посочи Тодорова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ