Започва дезинфекция на Рим заради заболели от Чикунгуня

Започва дезинфекция на Рим заради заболели от Чикунгуня

Започва дезинфекция на Рим заради заболели от Чикунгуня

Рим обяви извънреден план за дезинфекция заради серия от потвърдени и непотвърдени случаи на заразяване с Чикунгуня – вирус, пренасян предимно от тигрови комари, съобщи Франс прес.

Болестта е тропическа, но заради климатичните промени започва да се среща и в други климатични пояси. Името й идва от суахили и означава „това, което изкривява“ заради симптомите, подобни на артрит, които предизвикват изкривяване на крайници и пръсти и силни болки в ставите, продължаващи от няколко седмици до няколко месеца.

Италианското здравно министерство определи положението като тревожно.

Кметицата на Рим Вирджиния Раги (от пополустката „5 звезди“) нареди да се предприемат всички необходими действия във всички градски зони, където са регистрирани клинични случаи на инфекцията.

За няколко дни са открити 17 случая на Чикунгуня в региона Лацио (Централна Италия), от които 6 са в Рим по данни на Регионалната служба за превенция на инфекциозните болести.

Десетина от случаите са в Анцио, на 50 км от столицата. Там вече за взети мерки за дезинфекция.

Вероятно хората са заболели от заразен комар, смятат санитарните власти.

Според здравния министър Беатриче Лоренцин реакцията на Рим е закъсняла, тъй като е минало доста време от искането за дезинфекция, направено на 7 септември. По думите й вероятно ще бъде спряно кръводаряването в Рим, докато опасността премине.

 През 2007 г. в региона Емилия-Романя бяха регистрирани близо 250 случая на Чикунгуня. Инфекцията тогава вероятно плъзнала от човек, който се е върнал наскоро от Индия, където по същото време е имало епидемия. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ