ООН обезпокоена за цивилните в Идлиб

ООН обезпокоена за цивилните в Идлиб

ООН обезпокоена за цивилните в Идлиб

ООН призова Русия, Иран и Турция да предотвратят воденето на боеве в сирийската провинция Идлиб, тъй като това би засегнало милиони цивилни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Специалният пратеник на световната организация за Сирия Стафан де Мистура каза пред журналисти, че има голяма концентрация на чуждестранни бойци, включително около 10 хил. терористи. Той изрази опасения, че и двете страни в конфликта биха могли да прибягнат към употребата на химически оръжия, включително хлор.

Според него обаче ще е по-добре да се отворят хуманитарни коридори за евакуирането на цивилни, отколкото сирийската армия и бунтовниците да се впуснат в битка.

"Готов съм да се ангажирам лично и физически да осигуря хуманитарен коридор, за да се позволи на цивилното население да бъде изведено към по-безопасна зона", каза Де Мистура в Женева, цитиран от Франс прес.

Кремъл нарече днес контролираната от бунтовници провинция Идлиб "развъдник за терористи" и добави, че не е добър вариант да не се предприеме нищо по въпроса. Коментарът бе направен от говорителя Дмитрий Песков пред журналисти, докато отговаряше на въпроси за планирани руски военноморски учения в Средиземно море

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ