ЦИК даде точен отчет с колко машини в колко секции гласуваме в неделя

ЦИК даде точен отчет с колко машини в колко секции гласуваме в неделя

ЦИК даде точен отчет с колко машини в колко секции гласуваме в неделя

Над 13 000 секции ще бъдат разкрити у нас и в чужбина за предстоящите избори 2 в 1 тази неделя. От тях 12 990 е предварителният брой секции, предвидени да бъдат отворени в страната. В чужбина пък ще бъдат разкрити 751 секции, съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева. Окончателният брой на секциите ще е ясен в изборния ден, тъй като предстои да се разкрият мобилни секции, както и такива в болнични заведения и места за задържане под стража, допълни тя.

За гласуването ще се използват 11 936 машини общо в страната и чужбина, а на територията на страната машините, които са собственост на държавата са 12 837, уточни Матева по повод спорните, новопоявили се 199 машини за гласуване. ЦИК научи за тях от писмо на фирмата доставчик "Сиела Норма"  и поискаха спешна проверка от МВР. От "Сиела Норма" първоначално отрекоха, че става въпрос за нови машини. По думите на изпълнителния директор Веселин Тодоров 150-те машини, които бяха открити по сигнал преди няколко дни на летище София. Там били и още 37 устройства, получени преди две седмици, както и 13 останали от предишните избори. Цялото количество, по думите на Тодоров било за поддържане на резерв в случай, че някое от устройствата в изборните секции се повреди.

От ЦИК обаче категорично отхвърлят обясненията на Веселин Тодоров. "Никога не сме давали разрешение в изборния ден да бъдат заменяни машини. Те се подготвят в склад, инсталира се софтуерът за гласуване и така се доставят по места. Ако има повреда на някое устройство в изборния ден и тя не може да бъде отстранена, се преминава към гласуване с хартиена бюлетина", подчерта днес говорителят Росица Матева.

"Знаете, че има жалба на "Сиела Норма" в съда срещу писмо на ЦИК, с което даваме указания на жандармерията тези 228 машини внесени у нас заедно с поръчаните 1600 машини от ЦИК, да стоят в контейнера и да не бъдат разопаковани до приключване на изборния ден, тъй като те не са собственост на държавата. Снощи ЦИК изпрати сигнал до главния прокурор с искане за проверка на всички действия по внасянето на машини у нас дали има данни за престъпление. За наличието на още 150 машини ЦИК разбра от преписка на Софийска градска прокуратура. По същия начин за другите 228 машини разбрахме при доставката на поръчаните от ЦИК 1600 устройства. Но при положение, че ЦИК не е била уведомена предварително преценихме, че не трябва да бъдат разопаковани и ще бъдат предоставени на собственика след изборите", каза Матева.

От ЦИК вече са изпратили писма до МВР и ДАНС машините за изборите да бъдат поставени под охрана във всички складове, в които се съхраняват. Междувременно шефът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров е бил привикан в МВР да даде обяснения за въпросните 199 машини, съобщи служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

"Има достатъчно голям резерв машини на склад, собственост на ЦИК и държавата. Допълните машини не са предвидени за използване на втори тур. Те не са поръчвани от нас, съответно не са собственост на държавата. Доводите, че допълнителните машини са предназначени за резервни части не са основателни", обясни зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов и добави, че практически няма възможност с тези устройства да се влияе на вота, тъй като всяка машина е предназначена за конкретна СИК. 

От ЦИК увериха, че няма проблем и с поръчаните допълнителни флашки, тъй като те съдържат единствено протокола на устройствата. Няма проблем с комуникацията между ЦИК и "Сиела Норма", но от фирмата се чуват разнопосочни мнения ежедневно, коментираха още членовете. 

5067 са регистрираните кандидати за депутати на парламентарните избори. За сравнение, те са били 5949 на 4 април и 5079 на 11 юли.

23 двойки са регистрирани за президент и вицепрезидент, като от тях 18 са жени и 28 са мъже. 4 жени и 19 мъже са кандидати за президент.

4029 са регистрираните наблюдатели, като тази цифра предстои да бъде актуализирана.

Изборите ще следят 4 социологически агенции с 1127 анкетьори.

Във връзка с гласуването в чужбина Цветозар Томов информира, че разкритите секции там ще са 751, като това е окончателният брой. Първоначалната бройка е била 753, но не е получено разрешение за откриване на две секции в Дортмунд. Сънародниците ни зад граница ще гласуват с машини в 208 секции, като във всяка ще има поставени по две устройства. Така ЦИК гарантира, че ще се избегне струпване на гласоподаватели пред секциите.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ