427 допълнителни машини за гласуване внесени у нас без да са поръчани от ЦИК

427 допълнителни машини за гласуване внесени у нас без да са поръчани от ЦИК

427 допълнителни машини за гласуване са внесени у нас без да са били предмет на поръчка от Централната избирателна комисия. Това гласи писмен отговор на ДАНС до ЦИК, докладван на заседание на комисията днес. На заседанието бе докладвано и писмо от МВР относно поисканата проверка на откритите в края на миналата седмица 150 допълнителни машини на летище София

От МВР уточняват, че в склад на "Сиела Норма" във Висшето транспортно училище в столицата се намират 199 машини. 150 от тях са пристигнали у нас с въздушен транспорт и са били освободени от митницата на 8 ноември. Други 36 машини са доставени у нас също с въздушен транспорт и са освободени от митницата на 4 ноември. Останалите 13 машини били внесени в страната преди предишните парламентарни избори на 11 юли. Всички устройства са били освободени от митнически склад след заплащане на съответните мита поради липса на основание за задържането им. В момента складът, в който се намират 199-те машини е заключен и запечатан. На шефа на "Сиела Норма" Веселин Тодоров е връчено полицейско разпореждане складът да остане запечатан и да не се допуска използването на тези машини без изрична санкция от ЦИК. По същия начин се забранява и влизането в склада, освен ако за това няма разрешение от ЦИК, става ясно от писмото на МВР.

Всички тези данни обаче не дават отговор на въпроса чия собственост са тези машини, коментира членът на ЦИК. В писмото на МВР не се споменава чия собственост са, а в това на ДАНС пише, че "Сиела Норма" е уведомила, че разполага с 427 допълнителни машини за гласуване, отбеляза друг от членовете на ЦИК Емил Войнов.

По предложение на Красимир Ципов ЦИК реши да изиска информация за всички налични документи по въпроса от агенция "Митници".

Централната избирателна комисия изпрати и отговор на прокуратурата по поставени 5 въпроса относно допълнителните машини за гласуване. В него комисията още веднъж потвърждава, че не е изисквала допълнителна доставка на машини извън договорените.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ