България

Политика

|

Общество

|

47-мото Народно събрание се събира на първо заседание

47-мото Народно събрание се събира на първо заседание

47-мото Народно събрание се събира днес на своето първо заседание. Началото ще бъде дадено точно в 9 часа в сградата на пл."Народно събрание", където народните представители ще положат клетва.

Съгласно Конституцията първото заседание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-то НС това е Силви Кирилов от "Има такъв народ", който оглавяваше здравната комисия в 46-я парламент. Традицията първото заседание да бъде откривано от най-възрастния депутат в залата води началото си още от Търновската конституция. В 45-я и 46-я парламент доайен беше Мика Зайкова от "Има такъв народ". 

На първото заседание народните представители ще положат клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.". След това те ще получат и клетвени листове.
В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. 

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на парламентарните групи на партиите и коалициите.
След това ще бъде избран председател на 47-то Народно събрание. Той ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите на парламента.

Поканени да присъстват на откриването на 47-я парламент са президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, президенти, заемали поста преди Радев, бивши председатели на НС, членовете на Министерския съвет, представители на съдебната власт, Конституционния съд, на вероизповеданията, на дипломатическия корпус у нас. 

В 47-то Народно събрание влязоха седем партии и коалиции. Според разпределението на мандатите първата политическа сила "Продължаваме промяната" има 67 депутати. ГЕРБ-СДС - 59, ДПС - 34 народни представители. "БСП за България" ще бъде представена от 26 народни избраници, един депутат по-малко /25/ има "Има такъв" народ", "Демократична България" - 16 депутати, и най-малката и нова парламентарна група, "Възраждане" с 13 депутати. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ