Парламентът прие новите правила за избор на шеф на БНБ

Парламентът прие новите правила за избор на шеф на БНБ

Парламентът прие новите правила за избор на шеф на БНБ

Седем дни ще е срокът за внасяне на кандидатури за управител на БНБ в парламентарната бюджетна комисия от датата на приемане на процедурните правила. Това решиха депутатите, приемайки правилата за избор на управител на БНБ със 120 гласа "за", 25 "против", и 73-ма "въздържали се". До изработването на нова процедура се стигна след като първият опит за избор на нов управител в началото на тази година се провали. Процедурата беше стартирана на 16 февруари, тъй като мандатът на настоящия гуверньор Димитър Радев изтече още в средата на юли, миналата година. До края на срока за номиниране, който изтече в началото на март обаче не беше подадена нито една кандидатура.

Днес беше отхвърлено редакционното предложение на председателя на ПГ "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров, направено в пленарната зала, срокът за внасяне на кандидатури за управител на БНБ в парламентарната бюджетна комисия да е 14 дни (първоначално той предложи 20). Предложението на Гюров не срещна подкрепа както от "Има такъв народ" (ИТН), коалиционен партньор в управлението, така и от опозицията. Йордан Цонев от ДПС каза, че партията би подкрепила 14 дни, но не и 20, и при гласуването от парламентарната група основно се въздържаха. 

Според приетото днес решение предложения за кандидати правят парламентарните групи или отделни депутати. Те се внасят чрез председателя на парламента в 7-дневен срок от приемането на процедурните правила, придружават се с мотиви и писмено съгласие на номинирания да бъде предложен. Нужни за документи, удостоверяващи професионализма на кандидата в областта на икономиката, финансите и банковото дело. Той трябва да има минимум степен "магистър".

Предложенията и документите са публикуват не по-късно от седем дни преди изслушването на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на парламента. Кандидатите подлежат на предварителна проверка за принадлежност към бившата ДС и разузнавателните служби на БНА. Медиите могат да изпращат в комисията по бюджет и финанси въпроси към кандидатите, предава БТА. 

За избран се счита този, който при явно гласуване чрез компютъризираната система - по азбучен ред, ако има повече от един претендент, е получил повече от половината от гласовете на присъстващите в залата депутати. Ако няма събран необходимият брой гласове, се провежда второ гласуване, в което участват първите двама с най-много подкрепа. Ако и в този случай няма избран, НС приема решение за откриване на нова процедура за избор.

В последвалата дискусия Владимир Табутов от ПГ "Продължаваме Промяната" (ПП)  обясни, че първата фаза от процедурата се е провалила не само заради "Продължаваме Промяната", тъй като всяка парламентарна група има право да предложи свой кандидат. "Предложението на ПП е за конструктивен диалог сега с политическите сили в НС и с обществото", посочи той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ