Актуализацията на бюджета нажежи обстановката при консултациите на ГЕРБ с Радев

Актуализацията на бюджета нажежи обстановката при консултациите на ГЕРБ с Радев

Темата за актуализацията на бюджета нажежи обстановката при консултациите на ГЕРБ с президента Румен Радев. Двете страни представиха своите позиции по въпроса, като Радев отново настоя за спешна актуализация, а от ГЕРБ отвърнаха, че няма как бъдещи събития да бъдат заложник на това да се актуализира или не държавният бюджет. Президентът заговори, че ако има още едно служебно правителство и имаме задълбочаване на кризата, то страната ни трябва да има ресурс, така че кризите да не се носят отново на гърба на българските граждани. 

"Множат се предизвикателствата и пред парламента, и пред политическите партии за намиране на формула, която да гарантира конструирането на устойчиво парламентарно мнозинство, което да излъчи съответно управление на страната в рамките на редовен кабинет. В същото време парламентът е изправен и пред друго предизвикателство - да вземе отношение по важни за всички българи въпроси, касаещи предстоящите и здравна, и миграционна криза, които изискват и актуализация на бюджета независимо дали ще имаме редовен или служебен кабинет. Които искат приемане на важни и неотложни закони, искат и ясна позиция на парламента по Плана за възстановяване и устойчивост", заяви в началото на разговора президента Румен Радев. 

По думите му, независимо дали дадена политическа сила се е обявила за опозиция в парламента, или има амбициите да участва в управлението на страната, всяка политическа партия трябва да има ясна позиция и ангажимент по тези въпроси, които касаят всички българи, касаят възможността да преминем устойчиво през предстоящите кризи, касаят бъдещето на страната.  

"Нашата парламентарна група многократно е заявявала, че при връчването на втория проучвателен мандат ще го върнем веднага без да представяме състав и структура на Министерския съвет в сроковете по Конституция. Нищо не се е променило и становището ни остава същото. Аз вече имах време да заявя, че не смятам, че трябва актуализацията на бюджета или какъвто и да е акт на Народното събрание да бъде обвързан с връчването на втория и третия мандат и съответната конституционна процедура. За нас това са различни актове по своя характер и в Конституцията никъде няма подобни условия, за да може президентът да изпълни конституционните си правомощия", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. От страна на ГЕРБ на консултациите присъстваха Даниел Митов, Десислава Атанасова и Радомир Чолаков. 

По отношение на актуализацията на бюджета, Атанасова обясни, че ГЕРБ е на мнение, че мястото за тази тема е в Народното събрание. "Там трябва да водим дебат дали има дотатъчно финансови средства, защото ние считаме, че ГЕРБ остави финансово и икономически стабилна държава", каза тя. 

Атанасова припомни, че преди година също е имало covid-криза, а ГЕРБ вече се е справила и с мигрантската вълна и изрази надежда усилията им да не са забравени. 

"Сега е ред на партиите, които считат, че могат да бъдет алтернатива, да поемат отговорност. Сега е ред на тяхна отговорност, а и на ваша отговорност, господин президент, защото тези партии се родиха под вашия юмрук, тук на площада. В този смисъл отново заявявам категоричното ни становище, че няма нужда от допълнителни консултации с парламентарната група на ГЕРБ. Ние, когато ни връчите мандата, ще ви го върнем в рамките на същия ден без да използваме възможностите на Конституцията за предлагане на състав и структура на Министерския съвет", заяви Атанасова. 

Президентът обясни, че по този начин се облекчава работата му и решението му кога и как да връчи втория мандат. "Относно това каква държава ни остави ГЕРБ, българите се произнесоха на последните парламентарни избори. Мисля, че няма какво да се добави към тази оценка. Тя е най-добрата. Как се справихте с Covid-кризата личи по това, че хиляди българи загубиха живота си. Това го усети на гърба си и бизнесът. Но аз не искам да спорим", каза той. 

Румен Радев припомни, че актуализацията на бюджета се разглежда в рамките на Народното събрание. Той изтъкна, че ако има още едно служебно правителство, той не иска то да бъде поставено в условие да няма актуализация на бюджета. И ги призова да си свършат работата и да дадат гаранции, че ще има такава актуализация. 

Атанасова обаче отвърна, че няма как бъдещи събития да бъдат заложник на това да се актуализира или не държавния бюджет, още повече че от ГЕРБ нямали никакви данни за изпълнението на приходната или разходната част на държавния бюджет за 2021 година. 

"Не се меся в работата на Народното събрание, но като президент, който е загрижен за съдбата на българските граждани и носи отговорност за действията на служебното правителство каквото с се очертава с голяма вероятност да има отново, аз съм длъжен да поставям тези въпроси, защото ако ние имаме задълбочаване на кризата, трябва да имаме ресурс, така че кризите да не се носят отново на гърба на българските граждани", добави накрая президента Радев. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ