AP: Борисов ще търси четвърти мандат сред пандемия и протести

AP: Борисов ще търси четвърти мандат сред пандемия и протести

AP: Борисов ще търси четвърти мандат сред пандемия и протести

Българите гласуваха в неделя на парламентарни избори, широко разглеждани като референдум за десноцентристкия премиер в страната след месеци на антиправителствени протести и на фона на нарастване на коронавирусните инфекция, пише AP.

Премиерът Бойко Борисов се надява да спечели четвъртия си мандат. 61-годишният политик ръководи партия ГЕРБ от основаването й през 2006 г. и управлява България с желязна ръка през по-голямата част от последните 11 години. "Винаги съм вземал предвид това, което хората решават ... Нека изборите бъдат честни", каза Борисов, цитиран след като гласува без присъстващи репортери поради пандемични ограничения.

Подкрепата за Борисов ерозира, откакто хиляди излязоха на улиците и обвиниха правителството, че е повлияно от олигарси и не успя да реформира съдебната система. Президентът Румен Радев, гласен критик на Борисов, призова българите да превърнат изборите в неделя в първата стъпка към връщане към законите и правилата.

„Гласувах против краха на държавността, беззаконието и корупцията и за свободна, справедлива и просперираща България“, каза той в неделя след гласуването.

Последните социологически проучвания предполагат, че докато гласуването може да доведе до фрагментиран парламент, който ще се бори да избере ново правителство, ГЕРБ на Борисов ще се окаже с най-много места. Анкетите показват, че партията е с 5-10 процентни пункта пред основния си претендент - Българската социалистическа партия, но далеч не е спечелила абсолютно мнозинство, необходимо да управлява сама, завършва статията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ