Арестуваха бившия президент на Южна Корея по обвинение в корупция

Арестуваха бившия президент на Южна Корея по обвинение в корупция

Арестуваха бившия президент на Южна Корея по обвинение в корупция

Арестуваха бившия президент на Южна Корея, Пак Гън-хе, по обвинение в корупция, съобщaва Тhe Guardian. Ден по-рано тя бе извикана на разпит, продължил почти 9 часа. Нейни поддръжници скандираха пред дома й в Сеул и се опитаха да препречат пътя на полиейските коли.

По-рано през деня съд в столицата Сеул издаде заповед за задържане на Пак по обвинения във взимане на подкупи, злоупотреба с власт, оказване на незаконен натиск и издаване на държавни тайни. Съгласно южнокорейското законодателство тя може да бъде оставена в ареста за срок от до 20 дни, отбелязва Ройтерс.

Пак Гън-хе е първият демократично избран президент на страната, който е принудително отстранен, откакто демокрацията настъпва в Южна Корея в края на 80-те. Тя се възкачи на президентския пост през 2012 г. В края на миналата година след дълги протести с искане за нейната оставка, депутатите гласуваха импийчмънт на южнокорейския президент.

Прокурорите обвиняват Пак Гън-хе в заговор с довереница за изнудване на големи бизнес компании, взимане на подкуп и др. През декември тя бе формално отстранена от длъжност., А на 10 март Конституционният съд на Южна Корея реши Пак да бъде отстранена окончателно от поста, потвърждавайки съответното решение на парламента от декември.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ