Бъдещето на Обединеното кралство ще бъде поставено на карта на 12 декември

Бъдещето на Обединеното кралство ще бъде поставено на карта на 12 декември

Бъдещето на Обединеното кралство ще бъде поставено на карта на 12 декември

Два от най-големите британски всекидневници - "Гардиън" и "Индипендънт", предупреждават днес своите читатели, че в предстоящите на 12 декември парламентарни избори на карта е поставено бъдещето на Обединеното кралство, предава БТА.

Вие сигурно няма и да разберете, че тези избори може да поставят началото на разпада на държавния ни съюз, защото никоя от големите общонационални партии дори не споменава тази опасност в предизборната си кампания, пише "Гардиън" в авторска статия. Ако консерваторите, смятани за фаворити, спечелят мнозинство на 12 декември, те ще обявят, че са получили мандат "да осъществят Брекзит". В резултат на това възниква съвсем реалната възможност към времето на следващите избори, очаквани през 2024 г., Обединеното кралство вече да не съществува във вида, в който го познаваме. Дотогава Шотландия може вече да е гласувала в референдум да стане независима страна. Северна Ирландия може да е гласувала за обединение с Република Ирландия. Това обаче едва ли можете да го чуете в сегашната предизборна кампания, констатира вестникът.

В телевизионния дебат между лидерите на двете главни партии - Борис Джонсън на консерваторите, и Джереми Корбин на лейбъристите, имаше много спорове на тема Брекзит. Но нямаше никаква дискусия относно последиците от Брекзит за онези съставни части на Обединеното кралство - Шотландия и Северна Ирландия, които не гласуваха за него. Не бе казана нито дума за ефекта от Брекзит върху съществуващите и неразрешени разделения в Ирландия. И това бе удивително. През последните три години именно ирландският въпрос бе сърцевината на пререканията за Брекзит. Сега обаче лидерите на двете главни британски партии сякаш изведнъж забравиха за това, като че ли Ирландия просто е престанала да съществува - и това не се случва за първи път в британските политически дебати, посочва "Гардиън".

Тази конспирация за мълчание игнорира две надигащи се екзистенциални предизвикателства към единството на страната. Възможността Шотландия и Северна Ирландия да престанат да бъдат част от съюза с Англия и Уелс не пада като гръм от безоблачно небе. Националистическото автономно правителство на Шотландия от 2017 г. недвусмислено настоява за референдум, тъй като иска Шотландия да бъде изключена от Брекзит. В сряда Шотландската национална партия отново потвърди искането си такъв референдум да се проведе през 2020 г. Юнионистите в Северна Ирландия пък сега се бунтуват срещу такова споразумение за Брекзит, което би ги откъснало от Великобритания. Тази тема се върти в новините вече месеци наред. Тя обаче не е сред основните в предизборната кампания.

"Гардиън" свързва това с факта, че усилията на "националните" кампании на трите главни партии са насочени преди всичко към гласоподавателите в Англия, които избират 533 от общо 650 депутата в Камарата на общините (82 процента от всички). Това ги кара да гледат с доста пренебрежение на предизборния манифест на Шотландската национална партия, възприемайки го като второстепенно "шотландско шоу". Така всъщност става често в историята: Англия третира останалата част от Великобритания с "пресметнато и информирано неглижиране". Точно сега обаче този навик за неглижиране е потенциално смъртоносен, предупреждава вестникът.

Крайният резултат е една "черна дупка" не само в предизборната кампания, а в цялата наша национална политика, за която въпросът за националното единство би трябвало да е централен. Брекзит изостри редица опасности пред Обединеното кралство, наред с много други проблеми в британската политика, които бяха започнали да се задълбочават още преди злополучния референдум от 2016 г., заключава "Гардиън".

"Индипендънт" също подчертава още в заглавието на днешния си редакционен коментар, че избори с такова значение има само веднъж в живота на човек, и призовава избирателите да не пропуснат да гласуват. Този избор сега е много по-важен, отколкото когато и да било в последните десетилетия, и всеки глас може да се окаже съдбоносен и решаващ, посочва редакцията.

На първо място защото ще се реши съдбата на Брекзит, който сам по себе си вещае най-голямата социална, икономическа и конституционна промяна в Обединеното кралство от влизането на страната в Европейската общност през 1973 г.

Освен това избирателите много рядко са поставени пред такъв

шокиращ избор между две крайности. Една радикално лява популистка Лейбъристка партия се изправя срещу една радикално дясна популистка Консервативна партия, посочва "Индипендънт". Мненията са толкова поляризирани, че центристката Либералнодемократическа партия е буквално "изцедена" в пресата, в която се оказа. В Шотландия и Уелс хората се обръщат към националистите за отговори на проблемите. Зелените и Партията на Брекзита също са изтласкани от съперниците си в лицето на "системните" партии.

Всичко това говори, че залозите са големи. Затова онези, които са се регистрирали да гласуват (процес, който отнема само няколко минути) и са изпълнили юридическото си задължение трябва само да поемат и моралния си дълг и да се явят да гласуват на 12 декември, призовава отново "Индипендънт". Защото най-лошото, което може да ви очаква, като се събудите на 13 декември, е да се изправите пред един кошмар на Даунинг стрийт - независимо дали там ще се появи Борис Джонсън или Джереми Корбин, или пък, което не е невъзможно, някоя друга фигура, която да ви маха с ръка пред прочутата черна врата.

До каквато и парламентарна аритметика да се стигне, някой ще трябва да състави и да ръководи някакво правителство. А политиките, които ще следва едно лейбъристко или консервативно правителство, независимо като администрация с малцинство или с мнозинство, ще бъдат по-революционни от всичко, което сме видели от 1980-те години досега, предупреждава отново вестникът. Страната е изправена пред един грандиозен експеримент с Брекзит, или с държавен социализъм, или и с двете. Ще е по-добре за повечето хора, ако са участвали поне малко в процеса, довел до там, да са наясно дали са изразили съгласие с този изход или са го отхвърлили.

"Индипендънт" дава и резултатите от най-прясната предизборна анкета, според които консерваторите ще спечелят голямо мнозинство в паламента, и то за сметка на главния си противник - лейбъристите. Торите се очаква да спечелят 359 места в 650-членния парламент и да имат мнозинство от 68 депутати, ако изборите биха били утре.

Лейбъристите на Корбин могат да получат 211 места, като ще загубят 44 места в райони, където ще бъдат победени от преките си противници. Очаква се те да загубят най-много в северните и централните райони на Англия. Според социолозите на агенция "ЮГов", извършила проучването, техните загуби ще са най-вече в избирателни окръзи, които гласуваха за Брекзит на референдума през 2016 г.

Всекидневникът подчертава, че същата тази агенция предсказа много точно резултатите от изборите през 2017 г., когато консерваторите начело с Тереза Мей неочаквано се провалиха и едва не загубиха властта въпреки прогнозите на повечето социолози за тяхна убедителна победа. "ЮГов" използва специална методология, която позволява да се отчитат конкретните особености на избирателното тяло по места. При сегашната анкета са били попитани около 100 000 души за изборните им намерения. След това те са сравнени с данни от проучване от миналата седмица и на тази основа е съставен компютърен модел, отчитащ фактори като демография, особености на избирателния окръг, предишно електорално поведение и други показатели, за да се предскаже вероятността един избирател с определени характеристики да гласува за определена партия.

Проучването сочи, че проевропейски настроените либералдемократи ще запазят позициите си и може да прибавят един депутат към сегашните 12.

Единственото успокоение за лейбъристите на този етап е, че в 30 избирателни окръга те изостават от консервативния кандидат с 5 или по-малко процента, което им дава възможност през оставащите две седмици до вота да стопят тази разлика при правилен подход, посочва проучването, цитирано от "Индипендънт".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ