Без промени в Закона за биоразнообразието България ще бъде глобена

Без промени в Закона за биоразнообразието България ще бъде глобена

Без промени в Закона за биоразнообразието България ще бъде глобена

Без промени в Закона за биоразнообразието България ще бъде глобена. Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

„От 2007 г. се точи нещо си, имаме наказателни процедури, защото отлагаме. Този закон трябва да стане, за да не търпим санкции. Ако не се приеме, ще получим такива. Не съм аз този, който го е бавил от 2007 година. Това, което съм направил като министър е да се съобразя с всички европейски изисквания. Внесъл съм го в един съкратен вариант, но минимум, без който не може. Влиза в Министерски съвет и аз стоя зад тези текстове, само и единствено”, каза той.  И добави, че се е съобразил на 90% с исканията на Зелените и е бил нападан многократно за това, че е направил големи отстъпки.

„Защитил съм един закон в Министерския съвет”, посочи още той. 

За строителството на Алепу той съобщи, че то вече е спряно от ДНСК. „Иска се да пишем актове, та после да имаме съдебни процедури и министерството да бъде осъдено. Спряно е, какво повече трябва да направя”, попита Димитров. 

Той допълни, че е създал работна група, която да обсъди дали може да се предложи на прокуратурата да обяви актовете за Алепу за нищожни. „Това би решило проблема, ако се прецени, че може. Това да издаваш един акт на ДНСК и да сложиш втори и трети е само публична медийна изява”, смята министърът на околната среда и водите.

Димитров коментира и втория протест на природозащитници срещу застрояването на морето, по Рила и по българските планини. „Трябва да кажа за героизма, който МОСВ направи в последните месеци. За първи път от последните 20 години на Българското Черноморие най-малко се е строяло, най-малко са се слагали чадъри, най-малко са се смачквали мидите или се е размътвала водата. Най-малко електричество е изхабено, най-малко емисии от коли. Това се дължи на факта, защото посещението е било най-малко”, добави той.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ