Без срещи на високо ниво между Русия и САЩ

Без срещи на високо ниво между Русия и САЩ

Без срещи на високо ниво между Русия и САЩ

Планираната за утре среща между двамата топ дипломати на Русия и САЩ Сергей Лавров и Антъни Блинкън няма да се състои, защото според САЩ руската инвазия вече е започнала, с което Москва демонстрира, че отхвърля дипломацията. Вече не се обмисля и възможност за нов разговор между Владимир Путин и Джо Байдън.

„Миналата седмица се съгласих да се срещна с руския външен министър Сергей Лавров тази седмица на 24 февруари, за да обсъдим съответните опасения на нашите страни относно европейската сигурност, но само ако Русия не нахлуе в Украйна“, припомни държавният секретар Антъни Блинкън по време на съвместен брифинг във Вашингтон с украинския външен министър Дмитро Кулеба.

„Сега, когато виждаме, че инвазията започва и Русия ясно изрази цялостното си отхвърляне на дипломацията, няма смисъл да продължаваме с тази среща в момента“, поясни той. Лавров е информиран за отменения ангажимент с писмо.

Говорителката на Белия дом, Джен Саки, отбеляза, че в момента „със сигурност не е в плановете“ среща между американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин, каквато по-рано се обмисляше. „Ние никога няма да затворим напълно вратата на дипломацията“, добави Саки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ