Биков: Готови сме да водим разговори с всички сили в следващия парламент

Биков: Готови сме да водим разговори с всички сили в следващия парламент

Биков: Готови сме да водим разговори с всички сили в следващия парламент

ГЕРБ ще се опита да състави кабинет след изборите на 14 ноември. Това заяви Тома Биков пред Нова Телевизия в коментар на последното социологическото проучване на „Алфа Рисърч”, което отреждат първо място на ГЕРБ на предстоящите избори.

„Тези данни са моментна снимка, те не са изборен резултат. Ако имаме такъв тип разлика, ще се опитаме да съставим коалиционно правителство. При такава разлика, въпреки че тя не е малка, очевидно няма да имаме пълно мнозинство”, уточни представителят на ГЕРБ.

Според изследването на Алфа Рисърч на първо място на следващите избори излиза отново ГЕРБ с 23% подкрепа, следвана от БСП с 16,8%.

Той обясни, че в момента няма как да даде конкретен отговор с кои партии може да се случи коалиционното правителство.

„Това проучване показва една тенденция - срив на партиите, които отказаха да поемат отговорност. И запазване на позициите на онези формации, които имаха готовност да влязат в управлението. Това трябва да бъде поучително за онези, които поставят червени линии”, смята Биков.

Той заяви, че в момента страната е в задълбочаваща се политическа и икономическа криза и че по тази причина ГЕРБ няма да поставя червени линии с когото и да е, защото това би било грешка.

„Това не означава, че ще влезем в коалиция с ДПС. Но означава, че ние сме готови да водим разговори и преговори с всички сили в следващото Народно събрание, независимо от това дали ще са в опозиция или управление. Тази криза и крачките за излизането от нея минават установяване на политически диалог, включително и през пренебрегване на определени тяснопартийни интереси“, посочи Биков.

„Не мисля, че гласовете на ГЕРБ и ДПС в следващия парламент ще са достатъчни, за да бъде излъчено правителство. Отдавам това пакетиране на ГЕРБ и ДПС на пропагандни тези на наши опоненти, които не успяха да съставят правителство и в момента се намират в ситуация на изолация и определена токсичност“„ добави той.

Биков заяви, че от ГЕРБ също имат доста забележки към т.нар. партии на протеста, така че за тях не е лесно да водят такива разговори с когото и да било.

„Колкото за ДПС бих искал да припомня, че ние управлявахме 4 години с Обединените патриоти след коалиционно споразумение и ясно парламентарно мнозинство. Това можем да правим ние и бихме го направили в следващия парламент. Можем да предложим антикризисна програма, която да овладее кризите, които в момента са изпуснати от контрол от служебното правителство“, каза още той

Според него кабинетът на Стефан Янев е безпомощен. „Никой сега не взема 60/40. Забавиха Плана за възстановяване. В момента 85% е планът, който беше подготвен от нас, и 15% някакви промени от типа "да махнем проекти за уличното осветление”, добави той.

Коментар дойде за назначението на бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов в структурите на Столичната община и полицейското насилие по време на протестите.

„Иванов е според мен изключително добър професионалист. В никакъв случай наш вътрешен министър или главен секретар не е давал заповед да бъдат бити журналисти или мирно протестиращи. Да, може би полицаи са си изтървали нервите, да, може би, някои умишлено са набили някого, но това не е по заповед на вътрешния министър”, категоричен е Биков.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ