Бившият президент на Афганистан е в ОАЕ

Бившият президент на Афганистан е в ОАЕ

Бившият президент на Афганистан е в ОАЕ

Обединените арабски емирства обявиха, че са приели на своя територия бившия афганистански президент Ашраф Гани „по хуманитарни причини“, след като той избяга от страната си през миналия уикенд на фона на превземането на властта от талибаните. Държавният глава е придружен от семейството си, става ясно от изявление на ОАЕ.

По-рано в пост в социалната мрежа Facebook Гани каза че „талибаните са победили“ и обясни, че е напуснал столицата Кабул, за да избегне „потоп от кръвопролития“. Първоначално се смяташе, че е в Оман, Таджикистан или Узбекистан.

Това не е първият път, в който богатата на петрол държава от Персийския залив приема бивши лидери и техни роднини извънредно. През 2017 г. Дубай приюти бившия тайландски премиер Инглук Шинавата, който задочно бе осъден на пет години затвор.

Страната беше дом и на лидера на пакистанската опозиция Беназир Бхуто през осемте ѝ години в изгнание, преди да бъде убита в родината си през 2007 година.

ОАЕ са една от трите нации, които признаха предишния режим на талибаните от периода 1996-2001 година преди настъплението на САЩ в Афганистан. Останалите две са Пакистан и Саудитска Арабия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ