Българите в чужбина ще гласуват в 465 секции в 69 държави

Българите в чужбина ще гласуват в 465 секции в 69 държави

Българите в чужбина ще гласуват в 465 секции в 69 държави

Подготовката за вота в чужбина върви по план. Организирани са 465 секции, което е безпрецедентен брой секции в 69 държави. Това са с близо 100 секции повече, отколкото на миналите избори. Това обясни в ефира на БНТ постоянният секретар на Министерството на външните работи Иван Кондов. 

Най-много са секциите в Германия - 69, като 7 от тях са под условие. Местните власти все още не са дали разрешение за откриването им, очаква се това да се случи тази седмица, но, ако не стане, тези секции ще бъдат заличени, поясни той.

"В Италия имаме само 2 секции под условие, но имаме безпрецедентен брой в Испания - 53 секции. В САШ, Великобритания и Турция са открити по 35 секции, Италия 25, Франция 18, Австрия 17, Канада 13, Белгия 11. Не очакваме проблеми. Направили сме всичко възможно секциите да бъдат разпределени добре по регионален принцип, така че да няма хора, които да не могат да отидат да гласуват", допълни Иван Кондов.

По думите му, са взети мерки, за да няма струпвания пред избирателните секции. "Направили сме по-големи комисии, така че максимално бързо да върви процесът по гласуването. Тези, които все още не са заявили къде ще гласуват, могат да отидат във всяка една секция", каза Кондов. 

На места, където има вечерен час, има опасения, че изборният ден може да бъде по-кратък. "Там, където има ограничение за излизане от града, от една област в друга, работим със съответните посолства за издаването на необходимите удостоверения. Има индикации, че някои страни ще въведат по-строги мерки по време на великденските празници, което допълнително ще създаде затруднения", каза още Иван Кондов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ