Над час продължава Консултативният съвет при президента. Карадайъ си тръгна преждевременно

Над час продължава Консултативният съвет при президента. Карадайъ си тръгна преждевременно

Над час продължава Консултативният съвет при президента. Карадайъ си тръгна преждевременно

Над час продължава Консултативният съвет за национална сигурност при президента на тема "Необходими финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID–19. Мерки за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция". 

На влизане в президентството някои от участниците в съвета коментираха темите на съвети и други актуални въпроси. 

Икономическият министър Кирил Петков изтъкна необходимостта парламента да актуализира тазгодишния бюджет заради нуждата от повече пари за лекарите на първа линия и повишаване на пенсиите. "На базата на това, че парите са в държавата просто парламентът трябва да одобри, че тяхното отпускане е целево. Ще е безумно, ако не се вземе това решение", посочи той.  

Припомняме, че президентът Радев и някои от министрите от служебния кабинет вече призоваха за спешна актуализация на бюджета, а финансовият министър Асен Василев дори директно призова в парламента да се сформира бюджетна комисия, която към този момент все още няма, и да започне разглеждането на внесения проект на актуализация на бюджета от кабинета. Според Василев ако няма актуализация, държавата ще трябва да изхарчи всички буферни средства по министерствата. 

Председателят на Народното събрание Ива Митева изрази надежда, че в сряда ще бъдат сформирани парламентарните комисии. "Доколкото съм информирана, комисията по бюджет още след формирането й в сряда ще има заседание, още същия ден следобед", коментира тя пред журналисти преди заседанието на КСНС.

Нека комисията да се свика, заседанията ще бъдат онлайн, заложихме много прозрачни процедури и да започне да се гледа бюджетът, каза Митева, попитана за актуализацията на бюджета. В една демократична държава нещата се обсъждат и всяка партия и парламентарна група трябва да заяви своята позиция, допълни тя.

За изслушването на главния прокурор Митева посочи, че едната точка за утре е проект за решение за внасяне на доклад на главния прокурор относно прилагането на закона по отношение на дейността на прокуратурата и разследващите органи, свързано с полицейско насилие. "Това е предвидено в правилника, има процедура, прилагана през 2019 г. и мисля, че няма никакъв проблем този доклад да бъде внесен", каза тя.

Според правилника на НС на всеки три месеца комисията по правни въпроси може да покани главния прокурор и да се проведе обсъждане за прилагането на закона, дейността на прокуратурата и разследващите органи. 

Митева посочи още, че утре ще свика Председателски съвет и отбеляза също, че всеки ден от деня на избора си призовава парламентарните сили да обмислят датата на президентските избори. 

Председателят на парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова пък видя опасност липсата на съгласие по основни въпроси политическата криза да прерасне в институционална. "Притеснителни са и координираните атаки между ГЕРБ и ДПС, в които се включва и „Има такъв народ“ срещу служебните министри, включително с конституционната атака срещу указа на президента за назначаването на служебния кабинет. А също така и нежеланието на партиите да се включат в актуализацията на бюджета", каза Манолова. 

"В проектобюджета има предвидени 1,2 милиарда за извънредни и непредвидени разходи - т.е. това е празен чек по модела на ГЕРБ", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който напусна преждевременно заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

"Моделът на ГЕРБ е джипката и празен чек за раздаване от джипката. Явно има нова джипка за тези 1,2 милиарда. Въпросът е кой е в новата джипка. Нашето предположение е, че там е дългата ръка на една организирана олигархична медийна НПО група, начело с Иво Прокопиев", каза още Карадайъ.

За последно КСНС е заседавал през януари 2020 година. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ