Болниците се нуждаят от кризисен регламент, МВР ще се заеме с нарушителите на карантината

Болниците се нуждаят от кризисен регламент, МВР ще се заеме с нарушителите на карантината

Болниците се нуждаят от кризисен регламент, МВР ще се заеме с нарушителите на карантината

„Имаме си работа с доста непознат агент. Няма точни данни кои мерки влияят върху него. Няма гаранции, че топлото време ще повлияе върху коронавируса. Пикът ще зависи от мерките, които взимаме. Досега има няколко вида поведение и мерки, но резултатът е много различен. Понякога зависи от начина на мислене, манталитет. Основните мерки зависят от поведението на хората“. Това заяви на извънреден брифинг в Народното събрание главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев малко след като парламентът гласува въвеждането на едномесечно извънредно положение в цялата страна заради коронавируса.

„Имаме три деца с положителни проби, но те нямат никакви оплаквания. От наблюденията в Китай и в Италия, се оказа, че децата боледуват по-леко и не се наблюдава фатален изход“, коментира генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб.

Според вицепремиера Томислав Дончев основните проблеми са свързани с възможностите на държавата и това доколко се поема финансов риск.

„Следим внимателно действията на останалите държави – някои са рестриктивни, други леки, а трети поставят под риск финансовото състояние на страната. Не искаме да излагаме на риск финансовото състояние на България. Аз бих препоръчал всеки да ограничи пътуванията си", добави Томислав Дончев и потвърди, че пътуванията до рискови държави ще бъдат ограничени с предстоящи общовалидни мерки.

По думите на ген. Мутафчийски болниците се нуждаят от кризисен регламент, за да се преобразуат в болници, където да се лекуват болни от коронавирус.

„Много строго са разчетени правилата в момента, така и трябва, но извънредната ситуация изисква извънредни мерки. От медицинска гледна точка тези мерки са важни. Социалното дистанциране е вежно. Има нарушение на тези мерки. Тук идват разширение на правомощията на МВР“, каза още ген. Мутафчийски.

„Стана ясно, че до този момент ние разчитахме на самосъзнанието на всеки, който е поставен под карантина, но се оказа, че не всеки има такова самосъзнание, затова въведохме и санкции. Тези мерки ще се прилагат както въру лица, така и върху територии. Крайно необходимо е да се приеме санкция за спазването на тази карантина“, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Най-добрият контрол се налага от местните власти. На първо време трябва да се затворят за 10 дни заведенията за бързо хранене. Това обаче трябва да се обсъди. Това е единственият шанс да спрем темповете, с които заразата прониква. Ще се преценява в зависимост от ситуацията които мерки да бъдат либерализирани“, каза още вицепремиерът Томислав Дончев.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ