Борис Джонсън нарушил локдаун във Великобритания заради парти?

Борис Джонсън нарушил локдаун във Великобритания заради парти?

Борис Джонсън нарушил локдаун във Великобритания заради парти?

Борис Джонсън участвал в парти на „Даунинг Стрийт“ по време на първия локдаун от месец май миналата година, твърдят медийни източници, повдигайки въпроси за това дали е имало култура на пренебрегване на правилата в продължение на няколко месеца.

Британският премиер прекарал около 15 минути с персонал на предполагаема сбирка на 15 май 2020 г., като казал на един помощник от официалната премиерска резиденция, че заслужават питие за „отблъскване“ на коронавируса, става ясно от съвместно разследване на „Гардиън“ и „Индипендънт“.

Според източници около 20 служители пили вино, спиртни напитки и яли пица след пресконференция в този ден, някои били в офиси, други – в градината на „Даунинг Стрийт“ 10. Някои останали да пият до късно вечерта.

Тогавашните правила позволяваха до двама души от различни домакинства да се срещат навън, на разстояние от два метра. По-рано същата вечер Мат Ханкок, тогавашният здравен министър, призова хората „да останат у дома колкото е възможно повече“.

Твърденията следват поредица от подобни разкрития, свързани с „Даунинг Стрийт“ и други локации, и предполагат, че правилата може да са били нарушавани в продължение на поредица от месеци.

Лондонската полиция също обяви, че ще се свържа с двама души, присъствали на коледно парти в централата на Консервативната партия на 14 декември 2020 г., когато контакти на закрито между различни домакинства бяха забранени.

Десетки са били на събирането, включително Шон Бейли, кандидат за кмет на Лондон на Торите, и ръководителят на кампанията му Бен Малет.

Сбирката на 15 май последвала след пресконференция, свързана с коронавируса, в 17:00 ч., водена от Мат Ханкок. Източниците твърдят, че самият Ханкок също бил на партито.

Говорител на Борис Джонсън коментира, че през летните месеци служители на „Даунинг Стрийт“ редовно са използвали градината „за някои срещи“. Той разясни, че на 15 май 2020 г. премиерът „проведе поредица от срещи през целия следобед, включително кратка с тогавашния министър на здравеопазването и неговия екип в градината след пресконференция“. Около 19:00 ч. отишъл в резиденцията си.

„Малък брой служители, необходими за работа, останаха в градината на „Даунинг Стрийт“ за част от следобеда и вечерта“, поясни говорителят.

Говорител на Ханкок на свой ред обясни твърденията на източниците на „Гардиън“ и „Индипендънт“ за „неверни“ и каза, че здравният министър напуснал резиденцията около 18:30 ч., за да се върне в Министерството на здравеопазването.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ