Лена Бориславова отговори на прокуратурата с нова серия критики

Лена Бориславова отговори на прокуратурата с нова серия критики

Лена Бориславова отговори на прокуратурата с нова серия критики

В българското общество има остро усещане за липса на справедливост и правосъдие. Съдебните и досъдебните производства се точат с години. Специализираният съд и прокуратура бяха превърнати в удобна бухалка. Това каза началникът на кабинета "Петков" Лена Бориславова на брифинг в Министерския съвет като уточни, че поводът за изявлението й са множество медийни запитвания след състоялия се по-рано през деня брифинг на Прокуратурата. 

Припомняме, че по-рано днес Прокуратурата оповести 15 негативни за държавното обвинение изказвания на представители на изпълнителната и законодателната власт в периода 15-27 март. Те са направени от премиера Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев, министъра на иновациите Даниел Лорер, правосъдния министър Надежда Йорданова и вътрешия министър Бойко Рашков, както и от депутата Христо Иванов, заявиха от държавното обвинение. Според прокуратурата тези техни изказвания нарушават разделението на властите и показват непознаване на Конституцията и законите на страната.

Началникът на кабинета "Петков" Лена Бориславова припомни, че основната причина за неприемането на българския План за възстановяване и устойчивост, е била липсата на достатъчно решителни и значими заявки за реформи относно отчетността и отговорността на главния прокурор и българската прокуратура. Още през 2010 година България е осъдена по делото "Колеви" от европейските институции затова, че липсват гаранции за това как функционира нашата прокуратура и как се търси нейната отчетност, добави тя. 

Бориславова отчете, че правителството само за 100 дни вече е напът успешно да закрие и да приеме на второ четене закриването на спецсъда и прокуратурата. В ход е внасяне на законопроекта за реформа на КПКОНПИ. 

"Министерският съвет вече е контактна точка на Европейската прокуратура за подаване на сигнали по независим начин и също така с министерство на правосъдието сме напът да качим за обществено обсъждане законопроект, който ще позволи ефективно разследване и независимо такова в полза на Европейската прокуратура. В министерство на правосъдието функционират около 100 работни групи, които се срещат по два пъти седмични, за да работят по реформи за правосъдието. Тези действия са само началото, но са решителна крачка в правилната посока. Българската изпълнителна власт няма да се откаже и ще продължава да работи усилено в тази посока", подчерта началникът на кабинета.

От утре, по думите на Бориславова, в резултат на двуседмични усилия, ще започне да функционира специална подстраница към страницата на Министерския съвет. На нея гражданите и медиите ще бъдат информирани за законодателната дейност, която се случва в министерството на правосъдието, за това как граждани могат да подават най-лесно сигнали до Европейската прокуратура, както и актуални новини във връзка с действия на другите органи на изпълнителната власт. 

Бориславова посочи, че будят удивление редица факти и поведение на прокуратурата. Като пример тя посочи, че на българската прокуратура е отнело повече от две години, за да пожелае да разпита лице, готово да даде показания за извършени престъпления и корупция.

"В същото време, за по-малко от два часа, Българската прокуратура успя да открие досъдебно производство срещу вицепремиер за участие в разговор, в който той не е участвал и който не се е състоял. Буди недоумение и поканата на спецпрокуратурата да бъде изпратен лист на лица - политически личности, които могат да бъдат разследвани. Искам ясно да заявя, че такъв списък няма да бъде издаван и не е роля на изпълнителната власт да дава указания на прокуратата кого да разследва. Роля на изпълнителната власт е да помогне на прокуратурата да разследва когото тя пожелае, ако има достатъчно данни и именно зад тази политика ние заставаме като изпълнителна власт. Ако прокуратурата има стари навици, ги каня най-учтиво да не ни ги налагат чрез такива писма", добави тя. 

От името на изпълнителната власт, Бориславова изрази надежда, че прокуратурата ще започне да работи ефективно в рамките на своите конституционни правомощия, които започва да осъзнава, както и че ще покаже на българското общество не само пресконференции, но ще отчита и действия и резултати.

"Искрено вярвам, че тя ще посвети работата си поне равномерно между това да дава пресконференции и да разследва истински престъпления, защото прокуратурата не бива да забравя, че според основния принцип за разделение на властите, освен независима, тя дължи и отчетност на българския народ. И когато проумее това, може би наистина ще стане правилната преграда между беззаконието и спарведливостта за българското общество", добави тя. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ