Борисов благодари на Радев за добрите думи в Атина

Борисов благодари на Радев за добрите думи в Атина

Борисов благодари на президента Румен Радев за оценката при пътуването му тази седмица до Атина, че България и Гърция са мост на стабилност. "Благодаря на президента Радев! Колегата Кириакос Мицотакис ми каза, че много е хвалил България. Направили сме толкова много неща с гърците - интерконектори, инвестиции, съвместни производства. Продължаваме да ги подкрепяме за максимален диалог с Турция и Кипър за решаването на проблема в Средиземно море", добави премиерът.

Той заяви, че е за незабавен диалог между Атина, Никозия и Анкара, за прибиране на турските кораби и сядане на масата за преговори. Каквото са искали от нас като съдействие и помощ, го правим, посочи Борисов. Премиерът съобщи, че скоро му предстои среща с френския президент Еманюел Макрон по темите на региона, включително за присъединяването на Северна Македония и Албания към ЕС. 

"Средствата от ЕС за преодоляване на икономическите последици от пандемията от Ковид-19, които се очаква да бъдат предоставени със следващия общ европейски бюджет, още не са на разположение. Най-рано януари-февруари, ако стане, би било голям успех", поясни той по повод незавършилите преговори за бюджета между европейските институции. И похвали бързината, с която Европейската комисия действа по въпроса с ваксините.

"От юни насам нашата страна прилага доказано най-правилен подход с доставката на медикаменти, с осигуряването на болниците и с готовността за допълнителни легла, с въвеждането на кодове за отделните градове и препоръки гражданите да не пътуват до опасните райони. Много е важно всеки българин да знае, че пазейки себе си, пази другия до него, бизнеса, туризма", добави премиерът. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ