Борисов даде назад за първия ден от болничните

Борисов даде назад за първия ден от болничните

Борисов даде назад за първия ден от болничните

Управляващите се отказват от идеята първият ден от болничните да е за сметка на работещите, а не на работодателя. 

„Предложението първият ден от болничните да се плаща от работника няма да бъде внесено в Народното събрание. Няма входирано предложение, няма и да има входирано предложение.“ Това заяви премиерът Борисов днес по време на обиколка в Габрово и Севлиево днес. Предложението се появи между първо и второ четене на проектозакона за бюджета догодина и бе лансирано в публичното пространство от председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, по настояване на коалиционните партньори от НФСБ и ВМРО. Идеят веднага предизвика смут в обществото и словесни престрелки между работодатели и синдикати, които се заканиха да организират голям национален протест.

„Не може в България всеки, който си вземе болничен, полицай да го проверява болен ли е. Защото масово се лъже с това. Тази тема няма да бъде вкарвана в парламента“, уточни Борисов. По думите му обсъждането на проблема ще продължи в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Дори лекарската гилдия трябва да разбере, че не може да се продължава така. Не може да се толерират тарикати. Не съм съгласен обаче да наказваме истински болния заради тарикатите. Всички ние трябва да се борим! Искам да видя нетърпимостта в хората. Защото като се вземе болничен, от вашите пари се взима!“, коментира още Борисов.

Премиерът уточни, че в Тристранката ще се обсъждат проблема с болничните, с ТЕЛК-овете, както и с фалшивите инвалидни пенсии.

„Всички се радваме, че индустрията, икономиката и БВП нарастват. Само, че пределите на работещите хора имат лимит. Не може да оставим 2 милиона да работят максимално, а останалите покрай тях да се измъкват“, каза още министър-председателят. На път за днешната си обиколка, той отново включи камерите в джипа си за "предавания на живо", в които споделя размисли и лични впечатления.

"Във възторг съм от строителството на Обхода на Габрово. Хубаво е българите да видят какъв уникален строеж е. Това са мост след мост, а преди пет месеца тук беше кал, багерите изяждаха скалата, а вече има асфалт. ", гласи един от статусите на Борисов днес към едно от видеата.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ