Какво си казаха Борисов и Медведев за хъб „Балкан“ и АЕЦ „Белене“ (видео)

Какво си казаха Борисов и Медведев за хъб „Балкан“ и АЕЦ „Белене“ (видео)

Какво си казаха Борисов и Медведев за хъб „Балкан“ и АЕЦ „Белене“ (видео)

Газовият хъб "Балкан", но и вечната гореща тема за АЕЦ "Белене" е била в центъра на разговорите между премиера Бойко Борисов и руския му колега Дмитрий Медведев. Двамата проведоха двустранна среща в рамките на Първия каспийски икономически форум, който се провежда в Туркменистан. Българският премиер изтъкна значението на диалога на най-високо ниво и изрази удовлетворение, че след официалната визита на Медведев в България през месец март, сега продължава разговорът относно възможностите за прагматично и взаимноизгодно сътрудничество, съобщи пресслужбата на МС.

Премиерът Борисов изтъкна интереса на страната ни с Руската федерация да водим равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически диалог, при който се ръководим от своите национални интереси и същевременно се придържаме към общата политика на държавите-членки на ЕС и НАТО.

Борисов е акцентирал и върху желанието ни да продължим да развиваме сътрудничеството с Русия по приоритетните за България въпроси в икономиката, енергетиката, туризма, транспорта, образованието, науката и културата, социалната политика. 

Относно енергийната тема, която беше сред акцентите на разговора в „Аваза“, Борисов е отбелязал, че България води политика, която е насочена към гарантирането на енергийната сигурност, както за страната ни, така и за ЕС.  Диверсификацията е важен елемент за гарантирането на сигурността на газовите доставки в ЕС, България работи активно по проектите за газови връзки със съседните страни, заяви той. Борисов е обърнал специално внимание на сериозната работа на българското правителство във връзка с осъществяването на проекта за газоразпределителния център „Балкан“.

На срещата е била обсъдена и възможността за реализация на проекта АЕЦ „Белене“ при поставените от българската страна условия. Заявления за участие в настоящата процедура за избор на стратегически инвеститор по проекта се приемат до 19-ти август. Според премиера Борсов, в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката. В този смисъл АЕЦ „Белене” може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона.

България има интерес от развитие на фериботни връзки между пристанище Бургас и руските пристанища Кавказ и Новоросийск за пътнически ро-ро фериботи, изтъкнал още Борисов пред Медведев и изразил надежда в най-скоро време да се проведе нова сесия на българо-руската Междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ