Борисов и Столтенберг обсъждат днес сигурността и отбраната

Борисов и Столтенберг обсъждат днес сигурността и отбраната

Борисов и Столтенберг обсъждат днес сигурността и отбраната

Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг е на двудневно посещение в България по покана на българския министър-председател. Двамата ще обсъждат сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната и стабилността на Западните Балкани и региона.

Днес Борисов и Столтенберг ще проведат среща на четири очи в сградата на Министерския съвет, последвана от разширена среща между двете делегации, в която ще участват вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, Патрик Търнър - помощник генерален секретар по планирането и политиката на отбрана и Лоренц Майер-Минеман - първи заместник-директор на кабинета на генералния секретар.

Тази година Северноатлантическият алианс отбелязва своята 70-та годишнина, а България – 15 години пълноправно членство в НАТО.

Годишнините ще бъдат отбелязани с редица събития през 2019 г. Документален филм, публични лекции и фотографска изложба в София са само част от включените в Националния план от инициативи по този повод.

След дни у нас пристига и руският премиер Дмитрий Медведев. Визитата на руския министър-председател Дмитрий Медведев ще започне в понеделник с церемония по официалното посрещане от премиера Бойко Борисов на пл. Св. Александър Невски в София, след което председателят на руското правителство ще поднесе венец пред Паметника на Незнайния войн.

Премиерите Борисов и Медведев ще проведат разговор на четири очи в сградата на Министерския съвет, последван от пленарна среща на двете делегации. Основните теми, които ще бъдат обсъдени между българската и руската страна са свързани със сътрудничеството в енергетиката, икономиката и туризма.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ