Борисов: Конфликти като този в Сирия са бъдеща бомба за бизнеса, икономиката и туризма

Борисов: Конфликти като този в Сирия са бъдеща бомба за бизнеса, икономиката и туризма

Борисов: Конфликти като този в Сирия са бъдеща бомба за бизнеса, икономиката и туризма

„Свикнахме с това, че години наред имаме нулева нелегална миграция и перфектни отношения с двете гранични случаи и министерства, но такива конфликти са много голяма бомба в бъдеще. Те влияят върху растежа, бизнеса, икономиката и туризма“. Това каза премиерът Бойко Борисов на брифинг преди да излети към Анкара за среща с турския президент Реджеп Ердоган, на която двамата ще обсъдят обстановката в Сирия и ситуацията по границите.

„Когато имаме и този щам на сегашния грип и коронавирус вече нещата могат в един момент да станат и драматични“, допълни Борисов. По думите му, отношенията на България с Гърция и Турция са добри от години. Премиерът напомни, че миналата седмица между Гърция и България се проведе и Четвъртото съвместно междуправителствено заседание между двете държави. 

„Тогава разговаряхме в детайли за ситуацията в много сфери в региона. Ние имаме и прекрасни, дружески, приятелски отношения с нашата съседка Турция и президента Ердоган и неговите министри, тъй като непрекъснато водим диалог с тях. Имаме много инфраструктурни проекти и с Гърция и с Турция – газови връзки, пътни връзки, железопътни връзки, туризъм. Те правят църкви в Одрин, Истанбул. Били сте с мен да ремонтираме техни паметници на културата: джамии в Стара Загора, в Разград. И в един момент между нашите съседи виждате, че конфликтът е налице“, посочи Борисов. 

Премиерът акцентира на това, че разговорите, които е провел в последните дни, са били по желание на отсрещната страна – „последно с президента Макрон, канцлера на Германия, канцлера на Австрия, председателя на Европейската комисия, председателя на Европейския съвет, с моя колега Мицотакис, с моя колега Ердоган и сигурно още десетина пропускам, защото конфликтът в близост до нас влияе“, отбеляза Бойко Борисов.  

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ