Борисов: Пусне ли Ердоган бежанци към Европа, нищо не може да ги спре

Борисов: Пусне ли Ердоган бежанци към Европа, нищо не може да ги спре

"С Турция имаме перфектни отношения към момента, натискът върху българската граница /б.р. бежански натиск/ е нула към момента. Каквито и мерки да се вземат обаче, ако дойдат 50-100 хиляди на оградата, ще я съборят и ще минат. И нито аз, нито Каракачанов /б.р. министърът на отбраната Красимир Каракачанов/ ще дадем заповед да се стреля." - това заяви премиерът Бойко Борисов в коментар по повод вчерашните заплахи на Ердоган, че може да отговори на критиките на ЕС за операцията в Сирия като отвори границите и пусне 3,6 милиона бежанци към Европа.

"Нашите отношения с Турция са добросъседски и много пъти, когато Европа е била против него, само аз съм отивал там.", посочи Борисов и подчерта, че най-важното е ЕС да поддържа споразумението с Турция "такова, каквото сме го разписали".

 

Според него от решаващо значение в този случай е дипломацията и неслучайно натискът в Гърция е "страховит". "Ние с Турция имаме перфектни отношения към момента. И това е още един фактор за спокойствието по нашата граница. Вчера един е влязъл откъм Турция, днес - 0", заяви Борисов.

 

Взели сме всички мерки за опазването на българо-турската граница от бежански наплив, каза и вицепремиерът Каракачанов. "И гранична полиция, и армията имат готовност да помагат. Имаме готовност, така че не трябва да се създава психоза в обществото. Държавата си върши работата. Ако се наложи, в рамките на два часа, ще се реагира. До 24 часа над 2000 военнослужещи могат да бъдат на границата. Към този момент няма придвижване, няма движение. На този етап основания за притеснения няма", добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ