Борисов: Внасяме още днес новата Конституция в парламента

Борисов: Внасяме още днес новата Конституция в парламента

Още днес депозираме проекта за Конституция в парламента. Това каза премиерът Бойко Борисов в изявление, излъчвано на живо във Фейсбук в присъствието на председателя на Нардоното събрание Цвета Караянчева и председателят на ПГ на ГЕРБ, д-р Даниела Дариткова.

"Искаме среща с нашите коалиционни партньори. Нека да ни подкрепят за това, а Великото НС, когато съберем 120 депутати, искам да стане на 2 септември. Затова се обръщаме към протестиращите. Има хора, които трябва да мислят с главите си и за след това. 2 септември не е след 5 години, той е след 10 дена. На 2 септември ние трябва да влезем със 120 подписа", каза премиерът.

Той посочи, че ръководството на парламентарната група на ГЕРБ трябва да проведе разговори с всички парламентарно представени партии.

"Единствената ни цел е да дадем право на народа да взема решение. Някои ни упрекват, че не сме легитимни, а миналата година имахме два избора – за европарламент и за местна власт. Към днешна дата няма социологическа агенция, която да посочва, че ГЕРБ не е първа политическа. Народът иска да управлява, да има максимално представителство. Как се случва това? Единственият начин е с нова Конституция", категоричен е премиерът. 

 

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2847317912162927/

Премиерът отговори и на коментарите, последвали след обръщението му в петък, когато представи предложенията за свикване на Велико народно събрание и проект за ремонт на Конституцията.

 

"Първата лъжа след нашето изказване в петък, е че Борисов и ГЕРБ целели да протакат във времето да няма служебно правителство. Лъжа е, че сме се вкопчили във властта. Затова днес внасяме тази Конституция и това не е Конституцията на ГЕРБ". ВНС може да промени всеки един ред и буква и да внесе какви ли не предложения, включително и президентът да е и главен прокурор. "Ние искаме ВНС да се произнесе", подчерта той.

 

"Втора лъжа е че не искаме машинно гласуване. Затова още днес възлагам на Томислав Дончев в Изборния кодекс да се запише, че машините могат да бъдат наемани, закупувани, как и кой ще ги достави, да има и хартиено гласуване – ако някой чисто умишлено повреди машина, да не се спира вота. Така че още днес тази лъжа ще бъде опровергана", посочи Борисов.

 

"Искам всичко това да  бъде направено максимално бързо, за да опровергаем, че искаме да стоим в управление. Не! Искаме управление, което се ползва с подкрепата на народа", каза още премиерът.

 

"Много пъти през годините като партия сме говорили за свикване на ВНС. Но никога България не е била в положение да липсва политическа класа. Вие виждате, че на барикадите няма голяма политическа сила, която утре да поеме управлението. Тези партии искат да дойде задкулисие в парламента. Христо Иванов е цар на задкулисието. Или целта му е само да има служебно правителство, за да даде еднолична власт на Радев, в която той е всичко - и кабинет, и парламент, един човек. Нямам никакъв страх от него, той така се е омазал", заяви Борисов.

Според него, може да избегне катастрофата в държавата с Велико народно събрание. И призова да се убедят останалите политически сили в необходимостта от промени в Конституцията.

"Убедете ги и опозицията, включително. В момента ние нямаме нито една опорна точка в държавата: съсипани партии, предизборни партии, слаби партии, слабо президентство, слаб парламент. Само може да избегнем катастрофата на системата на държавата с Велико народно събрание. Дори да не е изгодно за ГЕРБ, няма никакво значение. Важно е да изгодно за народа. Ако не стане това, имаме веднага друго категорично решение", посочи премиерът.

Борисов се обърна и към протестиращите: "Спрете да тормозите другите, протестирайте си на тротоара, дайте ни 2 седмици".

"Не стоим на власт на всяка цена и ние ще го докажем, ще направим график, с който ще организираме срещи, за да търсим политическа подкрепа на нашето политическо решение", каза от своя страна Цвета Караянчева и уточни, че няма да се влиза в детайлите на Конституцията.

"Няма нищо по-важно от това да чуем гласа на хората. Не стоим на власт на всяка цена", изтъкна още Караянчева. Тя добави, че ГЕРБ ще проведе разговори с всички парламентарно представени партии, както и с независимите народни представители по проекта за нова Конституция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ