Борисов с призив за солидарност: Държавата - това сме ние!

Борисов с призив за солидарност: Държавата - това сме ние!

Борисов с призив за солидарност: Държавата - това сме ние!

След 21 декември ще си позволим разхлабване на мерките. Яслите, детските градини и училищата ще отворят, моловете, ресторантите и фитнесите плавно ще заработят. Това обяви премиера Бойко Борисов на заседанието на Министерски съвет, на което кабинетът гласува удължаване на извънредната епидемична обстановка от 1 декември до 31 януари 2020 г.  и бяха приети по-строги мерки в сила от 27 ноември вечерта до 21 декември. 

Той добави, че като компенсация за този период държавата ще осигури близо 400 милиона лева за бизнесите, които ще бъдат с ограничена дейност.

"Намираме се в труден момент, в който всички заедно трябва да се изправим срещу нещо колкото познато, толкова и непознато – пандемията от коронавирус. Защо казвам заедно – защото ние държавниците трябва да вземем трудни, но мъдри решения, които да ви убедим заедно да прилагаме и изпълняваме. Заставайки рамо до рамо - лекари и медицински сестри, здравни работници, учители, учени, органи на реда, държавници, работещи и пенсионери, млади и възрастни, всички българи заедно като общество можем да се справим с пандемията. Вече сме го правили", каза премиерът.

Борисов отбеляза, че не трябва да се прави противопоставяне между здравеопазването и икономиката, защото няма процъфтяваща икономика с болни или заразени с COVID-19 хора. "Но няма и здравна система, която да може да функционира без силна икономика. Затова е необходим баланс, който ще ни преведе и през втората вълна на пандемията", категоричен бе той. "Време е да помогнем на здравните власти като дадем значителен отпор на разпространението на вируса. В противен случай - болниците ни много бързо ще се препълнят. Сега всичко зависи от нас, защото държавата - това сме ние!", заяви премиерът.

И напомни, че досега страната ни е била с най-либералния режим за ограничаване на разпространението на коронавируса с цел запазване и на икономическите дейности. Борисов подчерта, че за справяне с болестта България участва наравно с останалите държави членки в обща доставка на ваксини за ЕС. "Това ще е единственото, което ще даде възможност на Европейския съюз като цяло да заработи пак така, както трябва", изтъкна той.  

"Когато пристигнат ваксините и преживеем тази криза, ще можем да се върнем към обичайното си всекидневие и тогава ще си спомняме с гордост за солидарността и отговорността, чрез които заедно се справихме с това предизвикателство.", подчерта той. Цялото изявление на Борисов от днешното заседание на Министерски съвет беше качено по-късно и на страницата му във Фейсбук.

 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ